Zonnepanelen
Daar woon je wijzer van
‘Zonne-energie heeft de toekomst, maar geldt dat ook voor de panelen zoals we die nu kennen? Coen neemt ons mee in de ontwikkelingen.
‘We gaan samenwonen.’ Met die woorden kondigen stellen vaak aan dat ze een eigen woning hebben gevonden. Met z’n tweetjes een leven samen opbouwen. Je gunt het iedereen, maar in een krappe woningmarkt met steeds meer eenpersoonshuishoudens raakt dit ideaalbeeld voor steeds meer mensen buiten bereik. Daarom zullen we in de toekomst ook andere vormen van samenwonen gaan tegenkomen.
In de eerste twee blogs over de toekomst van wonen stonden we stil bij zonnepanelen en houtbouw. Dit keer wil ik het hebben over een ander onmisbaar onderdeel rondom wonen in de toekomst, namelijk: de bewoners. Niet alleen blijft de Nederlandse bevolking nog even doorgroeien, ook wereldwijd moeten in 2050 tien miljard mensen een dak boven het hoofd hebben – een flinke uitdaging in tijden van toenemende energie- en grondstoffen schaarste.
Maar uitdagingen zijn er om opgelost te worden. Daarom doen we vanuit de TU Eindhoven ook mee aan de Solar Decathlon Europe. Met onze ‘inzending’, het huis van de toekomst genaamd Ripple, tackelden we al veel vraagstukken omtrent duurzaamheid en energieverbruik. Maar we kijken ook naar het sociale aspect van woningtekorten en de behoeften van veranderende huishoudens.
Een deel van de oplossing ligt in ‘communal living’ (gemeenschappelijk wonen). Door de modulaire (zeshoekige) bouw van Ripple, zijn meerdere units eenvoudig op elkaar aan te sluiten. Op die manier creëer je woonruimte voor groepen mensen. Bewoners hebben een of twee units als eigen appartement, en hebben daarnaast toegang tot andere units die dienen als gedeelde ruimten.
De gemeenschappelijke ruimtes bevatten de grote huishoudelijke apparaten: wasmachines, koelkasten, vriezers en misschien ook kookplaten. Door apparatuur te delen zijn minder grondstoffen nodig en besparen we bovendien op de energiekosten. Hoe vaak draaien we geen halve wasjes en staan koelkasten halfleeg energie te slurpen? En is het niet efficiënter (én gezelliger) om een gezamenlijke maaltijd te maken in plaats van ieder voor zich?
Helemaal duurzaam wordt het als de modulaire woningen worden voorzien van slimme energiemeters, zoals de ‘Equi Librium interface’ van Ripple. Dit systeem voorspelt op basis van historisch verbruik de toekomstige zonuren en schakelt vaatwassers, wasmachines en drogers in op het meest energiezuinige tijdstip.
Bijkomend voordeel van communal living is dat verschillende huishoudensvormen zich zullen mengen. Zo wordt niet alleen het gevoel van gemeenschap sterker en is er minder eenzaamheid, maar kijkende naar de stijgende vraag naar zorg biedt dit ook nieuwe oplossingen. Lang niet iedereen wil namelijk een standaard eengezinswoning. Experts wijzen er al op dat zorg steeds meer een gedeelde verantwoordelijk zal worden van de buurt. Communal living maakt dit een stuk eenvoudiger.
Nu zal communal living zeker niet de norm worden. Dat hoeft ook niet. Maar voor bepaalde groepen, denk aan studenten, senioren, of huishoudens met meerdere generaties, zal het zeker uitkomst bieden – terwijl het ook nog eens bijdraagt aan de transitie naar meer duurzame woonvormen. We gaan samenwonen!
Coen van Spaendonck is als student van de TU Eindhoven betrokken bij Ripple, het huis van de toekomst. Dit blog maakt deel uit van een serie over duurzaam wonen. De voorgaande delen lees je hier terug.
Daar woon je wijzer van
‘Zonne-energie heeft de toekomst, maar geldt dat ook voor de panelen zoals we die nu kennen? Coen neemt ons mee in de ontwikkelingen.
Daar woon je wijzer van
Met beton bouw je voor de eeuwigheid’. Dat klinkt natuurlijk heel duurzaam. Is dat zo of is hout de toekomst? Coen van Spaendonck vertelt over de laatste ontwikkelingen.