Het aantal zonnepanelen groeit razendsnel. Ruim anderhalf miljoen huishoudens hebben zonnepanelen op hun dak en elk jaar komen daar honderdduizenden bij. Zonne-energie heeft de toekomst, maar geldt dat ook voor de panelen zoals we die nu kennen?

Allereerst even voorstellen. Mijn naam is Coen van Spaendonck en ik ben als student aan de TU Eindhoven betrokken bij Ripple, het ‘huis van de toekomst’. Ik ga de komende periode voor Florius bloggen over dat huis van de toekomst. Wat zien wij gebeuren? En wat betekent dit voor jou als woningbezitter?


Laten we maar beginnen met die olifant in de kamer: zonnepanelen zijn lelijk. Ze ontsieren huizen en het straatbeeld. Daar komt nog bij dat ze niet op de meest efficiënte manier worden geplaatst.

In een hoek gericht op het zuiden, beter kan toch niet, hoor ik je denken. Dat klopt, maar er spelen nog twee andere dingen. Ten eerste vangen panelen vooral zon als die op z’n hoogste punt staat, rond 13 uur. En dat is nu net het moment waarop we de opgewekte energie niet gebruiken: dan zijn we vaak niet thuis, maar op het werk. Die piek slaan we niet op, maar leveren we terug aan het net, met alle overbelasting van dien. Ten tweede zijn daken beperkt in oppervlakte. Een appartementencomplex van honderd woningen komt met alleen panelen al snel elektriciteit tekort.

 

'Kom van dat dak af'

Je voelt hem aankomen: kom van dat dak af. En inderdaad. Bij Ripple, het huis van de toekomst waarmee we deelnemen aan de Solar Decathlon Europe, hebben we de hele zijkant van het huis voorzien van zonnepanelen. Dit zijn gekleurde panelen die wij samen met Kameleon Solar hebben ontworpen, waardoor ze naadloos opgaan in het houten design van het huis. Bijkomend voordeel: door de plaatsing op alle zijkanten vangen ze de héle dag zon.

 

Thuisbatterij of betere timing?

En die energie, waar wordt die opgeslagen? Ik betwijfel of enorme ‘thuisbatterijen’ de toekomst hebben. Ik zie eerder een samenspel voor me met de batterij van de elektrische auto als wissel, in combinatie met een kleine batterij in huis. De opgewekte energie vloeit dan naar waar die op dat moment nodig is. Dit betekent dat we ons gebruik van elektriciteit – van het opladen van de auto tot gebruik van keukenapparatuur – beter moeten timen. Idealiter voorkom je zoveel mogelijk het opslaan of terugleveren van zonne-energie.


Die gekleurde panelen zijn gewoon beschikbaar voor particulieren. En naast hun design hebben ze nog een voordeel: vanwege de kleurlaag gaan de cellen langer mee dan die van conventionele panelen. Ze vangen iets minder licht. Maar omdat je ze rondom je huis installeert, wek je gedurende dag alsnog evenveel energie op. De miljoenen zonnepanelen op Nederlandse daken zijn een geweldige stap vooruit. Maar als Ripple ons één ding leert, is dat de energietransitie ons nog véél meer gaat brengen.


Coen vanSpaendonck is als student van de TU Eindhoven betrokken bij Ripple, het huis van de toekomst. Dit blog maakt deel uit van een serie over duurzaam wonen. De voorgaande delen lees je hier terug.

Meer informatie

Sedumdaken in Bilthoven

Een kijkje over de schutting

Samen met een groot aantal buren hebben Piet en Madelein hun daken van sedum voorzien. Hoe kwam het tot stand, hoe vonden ze het om samen te werken met de buren?

Energiebesparende maatregelen

Daar woon je wijzer van

Het huis verduurzamen klinkt als veel werk en gedoe en bovendien: waar moet je beginnen? Dit zijn 6 maatregelen die je huis energiezuiniger kunnen maken.

Wonen is...

Bekijk ook eens de artikelen uit de andere categorieën.