‘‘Met beton bouw je voor de eeuwigheid’. Dat wordt gesteld in de bouwsector. Dat klinkt natuurlijk heel duurzaam. Maar is dat zo? In dit blog deel ik, Coen van Spaendonck, student van TU Eindhoven hoe wij onze bouwmaterialen voor Ripple, het huis van de toekomst, hebben gekozen met het oog op duurzaamheid".

Volgens de Van Dale betekent duurzaam: ‘lang meegaan’. En wie wil nou geen huis dat staat als een rots? Maar met die eeuwigheid valt het wel mee. Kijk maar naar de De Kuip in Rotterdam, die zwaar te lijden heeft onder betonrot. Of de ingestorte betonnen balkons in Brabant vorig jaar. Heeft hout dan wél het eeuwige leven? Ook niet, dat heeft geen enkel bouwmateriaal. Dus wat zijn dan de overwegingen die je wél mee moet nemen, wanneer je wilt bouwen voor de toekomst?

 

Meer dan een bouwstof

Als we willen bouwen met het oog op de toekomst, dan moeten wij ook kijken naar wat het inzetten van de materialen betekent voor het klimaat. Bijvoorbeeld voor elke 1.000 kilo aan cement wordt 822 kilo aan CO2 uitgestoten. Daarmee is de betonindustrie verantwoordelijk voor 8 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. De productie van hout heeft geen energie-intensief productieproces en zorgt dus voor een lagere CO2-uitstoot. Daarbij is door het lage gewicht het transport van hout ook minder vervuilend.

Daarnaast bestaat beton voor 15 tot 20 procent uit water. Dit zorgt ervoor dat 9 procent van het wereldwijde industriële waterverbruik toe te schrijven is aan de cementindustrie. Terwijl je voor hout geen andere grondstoffen nodig hebt. Sterker nog, vanwege de celstructuur beschikt hout óók nog eens over zeer goede isolerende eigenschappen. Bij het maken van plannen om te (ver)bouwen is het dus altijd een goed idee om de hele productielijn met bijbehorende gevolgen en eigenschappen daarvan in overweging te nemen.

 

Recycling en bewerking

Niet alleen het materiaal, maar ook de modulaire manier waarop Ripple is opgebouwd is doorslaggevend voor de toekomst van houtbouw. Je kunt namelijk makkelijk delen vervangen. Zo hebben wij Ripple – in minder dan twee weken tijd – afgebroken, verplaatst, en weer in elkaar gezet. Niet alleen voor reparaties is dit een fijne basis, maar je kunt op deze manier ook makkelijker meegroeien met indeling van je woning.

Zo krijg je een woning die niet alleen beter is voor het klimaat, maar ook nog eens de mogelijkheid heeft om mee te groeien met jouw woonbehoefte. Zo kunnen niet alleen wij, maar ook nog generaties na ons hiervan genieten. Dat is pas écht bouwen voor de eeuwigheid. 

Coen van Spaendonck is als student van de TU Eindhoven betrokken bij Ripple, het huis van de toekomst. Dit blog maakt deel uit van een serie over duurzaam wonen. De voorgaande delen lees je hier terug.

 

Meer informatie

5 tips binnen buiten

Daar woon je wijzer van

Het is lente en dat wakkert onze behoefte weer aan om te genieten van de ruimte in en om onze woning. Hoe combineer je je woning en je buitenruimte met elkaar?

Bloesem zonsondergang

APK voor je woning

Daar woon je wijzer van

Het is weer tijd voor het jaarlijkse onderhoud op en rond het huis. Wat zijn de belangrijkste klussen? Waar moet je op letten tijdens deze ‘APK voor je woning’?

Wonen is...

Bekijk ook eens de artikelen uit de andere categorieën.