Staat isolatie van je woning op jouw wensenlijst voor 2022?
Lees hieronder alles wat je moet weten over het isoleren van je woning. We leggen de meest gestelde vragen voor aan isolatie-expert Margreet Anker, eigenaresse van isolatiespecialist.nl.
1. Wat zijn de meest voorkomende isolatiemaatregelen binnen een woning?
‘Op nummer één staat spouwmuurisolatie. Spouwmuur is de ruimte tussen de buitenmuur en binnenmuur van je woning. Het is een maatregel die vaak goed betaalbaar is en niet veel gedoe.
Ook vloerisolatie wordt veel gedaan. Dit kan een mooie besparing op je energie opleveren, maar geeft ook veel wooncomfort. Zeker in combinatie met vloerverwarming heb je heerlijk warme voeten. Vloeren worden meestal via de kruipruimte geïsoleerd, waardoor een grote verbouwing niet nodig is.
Dakisolatie komt ook vaak voor als duurzame maatregel. Je kan hier ontzettend veel energie mee besparen, alleen is de investering voor je dakisolatie vaak een stuk hoger, waardoor de terugverdientijd ook langer is dan bij andere maatregelen. Iets om goed rekening mee te houden dus als je isolatieplannen hebt.’
2. Kan je ook zelf je vloeren, dak en muren isoleren?
‘Spouwmuren kan je bijna niet zelf isoleren. Daar ga je ongetwijfeld in de uitvoering problemen mee krijgen. Dat terwijl een professional daar binnen een dagdeel mee klaar is. Hetzelfde geldt voor vloerisolatie. Het dak isoleren is mogelijk zelf te doen, als je tenminste een beetje handig bent. We raden mensen dan ook aan om de vloer en muren aan professionals over te laten, en bijvoorbeeld het dak zelf aan te pakken.
3. Hoe kan je zelf met simpele aanpassingen je huis isoleren?
‘Denk dan aan het aanbrengen van folie achter je radiator of het gebruik van tochtstrippen. Ook komt er ontzettend veel tocht via de brievenbusgleuf naar binnen. Daarvoor heb je tegenwoordig handige oplossingen, zoals een brievenbusklep (tochtvrije brievenbus), die je bij je bouwmarkt kunt vinden. Hele simpele aanpassingen die een groot verschil kunnen maken. Wil je meer handige tips hoe je zelf je huis kan verduurzamen? Bekijk dan de video.
4. Zijn er subsidies beschikbaar voor het isoleren van je woning?
‘Voor woningeigenaren is er een landelijke subsidie. Als je twee isolerende maatregelen tegelijk neemt, dan kan je subsidie krijgen voor bijvoorbeeld je spouwmuur-, vloer- of dakisolatie. Voor vloerisolatie krijg je bijvoorbeeld al € 7 per m2 terug. Dat is toch mooi meegenomen, en je verkort er ook je terugverdientijd mee.’
Wil je meer weten over subsidies? Lees dan dit eerdere artikel over subsidies voor het verduurzamen van je woning of kijk voor meer informatie op de site van de Rijksoverheid.
5. Waar moet je extra op letten als je wilt gaan isoleren?
‘Kijk goed naar de ventilatie in je woning. Bij een huis zonder muurisolatie, wordt namelijk automatisch je huis geventileerd via de niet-geïsoleerde muren. Op het moment dat je de muren gaat isoleren, vervalt die ventilatie. Daarom is het belangrijk gebruik te maken van roostertjes, of hier en daar een raam open te doen tegen de luchtvochtigheid. Wees niet bang voor warmteverlies. Een huis met een lage luchtvochtigheid en dus een gezond klimaat, isoleert beter dan een woning met een hoge luchtvochtigheid.’
Daar woon je wijzer van
‘Zonne-energie heeft de toekomst, maar geldt dat ook voor de panelen zoals we die nu kennen? Coen neemt ons mee in de ontwikkelingen.
Een kijkje over de schutting
Samen met een groot aantal buren hebben Piet en Madelein hun daken van sedum voorzien. Hoe kwam het tot stand, hoe vonden ze het om samen te werken met de buren?