De garagedeur open zodra je in de auto stapt. Er zijn talloze gadgets op de markt waar je je huis mee kunt automatiseren, van de voordeur tot de elektrische glazenwasser. Vijf redenen om je huis om te bouwen tot domotica ofwel smart home. Een smart home is leuk.
Een filmavond krijgt een extra sausje als de verlichting mee verandert met de film. En wat denk je van een muziekinstallatie die je playlist automatisch afstemt op de afspraken die je in de agenda zet? Techno tijdens gamenight, zwoele songs als je date langskomt.
Helpt je ontspannen
Met één druk op de knop de lichten uitschakelen en de deuren vergrendelen geeft je ’s ochtends vijf minuten extra om rustig een kop koffie te drinken. In dat kwartier dat je normaalgesproken iedere dag uittrok voor stofzuigen lees je nu een boek, terwijl de robotstofzuiger je het werk uit handen neemt. En omdat de smartwatch zo is ingesteld dat hij je precies wakker maakt op het moment dat je in je lichte slaap zit, voel je je uitgerust en kun je meer doen op een dag.
Maakt besparen makkelijk
Ook fijn:
slimme stekkers en meters voorkomen dat je je halve maandsalaris moet inleveren bij de energieleverancier. Met één druk op de knop alle lichten uitschakelen of een thermostaat die alleen aanslaat als er mensen thuis zijn: alle beetjes helpen. Je kunt zelfs een slimme omvormer de wasmachine aan laten zetten zodra de zon op je zonnepanelen schijnt.
Vanaf één plek te bedienen
Een slim huis kun je zo inrichten dat je allerlei acties kunt doen zonder een stap te verzetten. Voor wie minder zelfredzaam is een enorme uitkomst. Alleen een lichtsysteem op stembediening scheelt al heel wat bukken op zoek naar verstopte lichtknopjes.
Beveiligt je huis
Smart devices hebben ook op het gebied van veiligheid veel te bieden. Er zijn systemen die op willekeurige momenten je lichten aan- en uitschakelen, zodat inbrekers niet doorhebben dat je op vakantie bent. Slimme sloten die je op afstand op slot kunt draaien. Videodeurbellen die je inseinen als er ongenode gasten in je tuin staan. Kun je vervolgens op afstand keiharde death metal aanzetten om ze af te schrikken. Of gewoon de politie bellen.
Zoek goed uit wat je in huis haalt
Een smart home biedt dus veel voordelen. Dat gezegd hebbende: al die slimme gadgets weten wel een heleboel over jou en je huis. Informatie die je misschien liever privé houdt. Regelmatige beveiligingsupdates beschermen je daartegen, maar de Consumentenbond constateerde in 2020 dat fabrikanten die lang niet altijd geven. Daarom stelde De Europese Commissie vorig jaar een
Cybersecurity Act in om de veiligheid te waarborgen. De hoop is dat smart devices daarmee ook slim blijven. Maar het blijft verstandig om goed uit te zoeken wat je in huis haalt. Hoe lang geeft de fabrikant nog updates en hoe transparant is hij over beveiligingsrisico’s? Allemaal vragen om rekening mee te houden bij een eventuele aanschaf. Dan kun je tenminste onbezorgd genieten van de voordelen die de systemen je kunnen bieden. En smaakt die espresso uit je slimme koffiezetapparaat nóg beter.