Het voorjaar leent zich uitstekend voor jaarlijks onderhoud in en om het huis. Wat zijn de belangrijkste klussen? Waar moet je op letten tijdens deze ‘APK van je woning’?

Auto’s gaan één keer per jaar op voor de APK-keuring. Voor woningen bestaat zo’n keuring niet. Maar wat veel mensen niet weten, is dat huisonderhoud evengoed wettelijk verplicht is. Dit staat in de Woningwet. Een inspecteur van de gemeente kan je dan ook verplichten bepaald onderhoud uit te voeren. Zo ver komt het meestal niet. Woningeigenaren zien zelf ook in dat – net als bij hun auto – regelmatig onderhoud de sleutel is voor toekomstige verkoopwaarde. Maar waar te beginnen? Florius zet de belangrijkste tips voor je op een rij.

 

Schilderwerk

Achterstallig schilderwerk aan de buitenzijde van je woning zorgt voor verkleuring, afbladderende verf, scheuren en houtrot. Schilder daarom het houtwerk buiten minimaal eens in de vijf jaar.

 

Kozijnen

Voorkomen is beter dan genezen. Door je kozijnen en vooral ook de sponningen van de ramen schoon te maken, voorkom je dat vuil zich ophoopt en het verfwerk aantast.

 

Ventilatieroosters

In de gevel zitten ventilatieroosters om de kruipruimte te luchten. Een kruipruimte die te vochtig is, kan leiden tot stankoverlast en optrekkend vocht in de vloeren en muren. Reinig daarom de roosters.

 

Filters WTW-installatie

Heb je een warmte-terugwininstallatie? Vervang elk halfjaar de filters. Dit zorgt voor een gezonder woonklimaat. Daarnaast is het aan te raden de filters elke vier tot zes weken te stofzuigen.


Budget

Onderhoud aan je huis kost geld, maar zie het als investering om je woning gezond te houden. Reserveer daarom maandelijks 250 euro voor (groot) onderhoud. Raadpleeg de Budgetplanner Onderhoud van Vereniging Eigen Huis om te zien met welke kosten je rekening moet houden.

Bekijk de budgetplanner

Afzuigkap

De onderkant en het filter van de afzuigkap verzamelen veel vuil en vet. Door het filter te vervangen verbeter je de afzuigcapaciteit en de kwaliteit van de lucht in je woning.

CV-leidingen

In de loop van de tijd sluipt er lucht in je radiatoren en CV-leidingen. Hierdoor heb je meer gas nodig om te verwarmen – niet prettig met de huidige prijzen. Ontlucht daarom je leidingen.

 

Dakpannen

Scheef liggende of kapotte dakpannen kunnen leiden tot lekkages en houtrot. Check daarom of al je dakpannen nog aanwezig zijn, en in welke staat ze verkeren.

Plat dak

Een plat dak verzamelt vuil en bladeren. Veeg je dak schoon en voorkom daarmee schade aan je dakbedekking. Haal ook meteen een doekje over je zonnepanelen.

Dakgoot en afvoer

Reinig je dakgoot en hemelwaterafvoer. Zo blijf je lekkages en verstopping van de afvoer voor. Ook kun je nadenken over het plaatsen van bladvangers of bolroosters.


Terras

Genieten van de zon? Vergeet dan vooral niet je terras te reinigen. Verwijder groene aanslag met schoonmaakazijn en water. Schrob de aanslag weg en spoel vervolgens na met water. Zo kan je in de vroege lentezon genieten van een heerlijk schoon terras.

Meer informatie

Beton of houtbouw?

Daar woon je wijzer van

Met beton bouw je voor de eeuwigheid’. Dat klinkt natuurlijk heel duurzaam. Is dat zo of is hout de toekomst? Coen van Spaendonck vertelt over de laatste ontwikkelingen.

Ruimer wonen

Nu ik dat weet...

In je huidige woning zitten meer mogelijkheden dan je denkt. Dus daarom zeggen we bij Florius: blijf woonplannen.

Wonen is...

Bekijk ook eens de artikelen uit de andere categorieën.