Het ene moment maakt een wolkbreuk van je gazon een moeras, een maand later ligt hetzelfde stuk grond kurkdroog en sta je sproeien. Klimaatverandering stemt de weergoden grillig. Hoe wapen je je tegen al dat natuurgeweld? 7 tips voor een klimaatbestendige tuin.

Als je over ‘natuurgebied’ praat, denk je niet direct aan die postzegel achter je huis. En toch bestrijken al die achtertuintjes samen een flink oppervlak. Meer dan drie keer zo groot als Nationaal Park de Biesbosch. Die natuurgebiedjes hebben af en toe flink te lijden onder de gevolgen van klimaatverandering. Met deze tips sleep je je jouw tuin door hagel, hitte en hoosbuien heen.


Tip 1. Kijk of het nog groener kan

Groene tuinen bieden bij hitte meer verkoeling en voeren het water beter af als het plenst. Een goede reden om zoveel mogelijk tegels uit je tuin te wippen en te vervangen door groen. Zelfs als je denkt dat het niet groener kan zijn er vaak nog best mogelijkheden. Wat dacht je van een groen dak op de schuur? Of een haag waar nu een schutting staat?


Tip 2: Kies voor waterdoorlatende bestrating

Op sommige plekken, zoals een oprit, heb je toch bodemverharders nodig. Daar kun je kiezen voor waterdoorlatend materiaal zoals grind, gravel of lavasteen. Wil je toch tegels, leg deze dan verder uit elkaar en vul de tussenruimte op met grind of gras.


Tip 3: Denk na over je planten

Kies wijs als je je tuin vult! Grote kattenstaart, Koninginnenkruid, Daglelie, Indische Sering, Sierui zijn allemaal mooie, kleurrijke planten die overeind blijven bij zowel droogte als nattigheid. Ook Vrouwenmantel en Geraniums zijn krachtpatsers.

Lees meer over klimaatbestendige planten.


Tip 4: Bewaar water en bewater later

In een regenton sla je in natte periodes regenwater op, dat je in tijden van droogte kunt gebruiken. Je kunt er zelfs een slim irrigatiesysteem op aansluiten waarmee je het groen vanzelf of via een app bewatert.

Meer weten? Check deze site voor duurzame tuinen


Tip 5: Voeden, composteren, mulchen!

Een gezonde bodem voert water af. De meeste tuinen hebben een beetje hulp nodig om de grond goed te houden. Strooi voeding of, nog beter, compost van eigen composthoop. En zorg voor mulch. Pardon? Mulch. Oftewel: een laagje verknipte bladeren of versnipperde plantenstengels die de grond ’s winters warm en ’s zomers koel houdt.

Hoe het werkt? Hier lees je er meer over.


Tip 6: Creëer hoogteverschil in je tuin

Het gedeelte van de tuin waar je veel zit of overheen loopt wil je graag drooghouden. Dat kun je doen door dit deel hoger te plaatsen en regenwater af te voeren naar lagergelegen gebieden waar het rustig weg kan zakken, bijvoorbeeld in het gras.


Tip 7: Zorg voor voldoende schaduw

Strategisch geplante bomen kunnen in de zomer je planten en gazon redden van uitdroging. En jou ook!

Zie je door de bomen het bos niet meer? Mooi, dan heb je je tuin behoorlijk klimaatbestendig gemaakt. Zonder gekheid: begin gerust klein. Wanneer je steeds één vierkante meter onder handen neemt trotseert jouw tuin binnen de kortste keren hoosbuien én hittegolven.

Meer informatie

Smart Home mogelijkheden

Daar woon je wijzer van

Een garagedeur die vanzelf opent, de koffie die klaar staat als uit bed stapt. Het kan tegenwoordig allemaal. Met een smarthome maak je het jezelf gewoon makkelijker. 

5 tips binnen buiten

Daar woon je wijzer van

Het is lente en dat wakkert onze behoefte weer aan om te genieten van de ruimte in en om onze woning.

Wonen is...

Bekijk ook eens de artikelen uit de andere categorieën.