Vormen van verhuur van je woning
Er zijn 3 vormen van verhuur waar we mogelijk toestemming voor geven:
- Gedeeltelijke verhuur (zoals hospitaverhuur)
- Tijdelijke verhuur van de hele woning
- Permanente verhuur van de hele woning
Er zijn 3 vormen van verhuur waar we mogelijk toestemming voor geven:
Verhuur biedt voordelen, maar kent ook risico's en nadelen. In elk geval vraagt het de nodige voorbereiding. Het is verstandig om, naast advies van je hypotheekadviseur, ook advies te vragen aan een belastingadviseur of jurist.
Gedeeltelijke verhuur biedt een aantal voordelen, zoals extra inkomen en efficiënter gebruik van ruimte. Door het delen van je woning, kan je ook een bijdrage leveren aan het beter benutten van de woonruimte in Nederland. Gedeeltelijke verhuur kan van toepassing zijn op zelfstandige en onzelfstandige woonruimtes. Een voorbeeld van verhuur van onzelfstandige woonruimte is hospitaverhuur.
Onder voorwaarden (en alleen met onze voorafgaande schriftelijke toestemming) kan je een deel van je woning verhuren als woonruimte:
Wil je je woning gedeeltelijk verhuren? Vraag ernaar bij je hypotheekadviseur (of neem contact op met Advies & Service).
Hospitaverhuur biedt huurders en verhuurders een meer flexibele en informele verhuurervaring, met kortere contracten en minder strenge huurvoorwaarden. In geval van hospitaverhuur kan je als verhuurder een huurcontract voor bepaalde tijd (minimaal 1 jaar) overeenkomen. Dat kan vooral voordelig zijn als je je niet op lange termijn wil binden. Bij een hospita huren kan aantrekkelijk zijn voor verschillende doelgroepen, zoals studenten, kwetsbare jongeren of mensen die tijdelijk woonruimte nodig hebben. Het betekent voor jou als verhuurder extra inkomsten en kan ook nog gezellig zijn!
Een zelfstandige woonruimte heeft een eigen toegang (voordeur) en eigen voorzieningen zoals een woon-/slaapkamer, keuken, toilet en badkamer. Een onzelfstandige woonruimte deelt de toegang en voorzieningen van de hoofdwoning en staat bekend als kamerverhuur of hospitaverhuur.
Er gelden specifieke wetten en regels voor (on)zelfstandige woonruimte.. Check ook de site van de Rijksoverheid wanneer sprake is van een (on)zelfstandige woonruimte.
Je kan toestemming krijgen om je woning tijdelijk te verhuren als je voor je werk tijdelijk wordt uitgezonden (in binnen- of buitenland). Je moet dan wel voldoen aan een aantal voorwaarden.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
Om leegstand en dubbele woonlasten te voorkomen mag je, onder omstandigheden, je woning verhuren voor een vooraf afgesproken periode. Je moet wel voldoen aan onze voorwaarden en de regels van de Leegstandwet.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
We vragen je ons een aantal documenten aan te leveren. Voor gedeeltelijke verhuur zijn dat in ieder geval:
Voor tijdelijke verhuur bij uitzending voor werk, hebben we in ieder geval nodig:
Voor tijdelijke verhuur onder de Leegstandwet, hebben we in ieder geval nodig: