Kosten koper (k.k.)

Als je een huis gaat kopen, betaal je niet alleen de vraagprijs van de woning. Ook zijn er extra kosten die de koper zelf moet betalen, een deel van die kosten noemen we ook wel kosten koper. Kosten koper zijn de aankoop- en financieringskosten. Denk hierbij aan notariskosten, overdrachtsbelasting*, het taxatierapport en makelaarskosten. Kosten koper wordt vaak afgekort als k.k.

*Overdrachtsbelasting betaal je als je een bestaande woning koopt. Je betaalt geen overdrachtsbelasting bij een nieuwbouwwoning. In 2018 is de overdrachtsbelasting 2% van het aankoopbedrag voor bestaande woningen.

Hoeveel kan je betalen?

Vraag een onafhankelijk hypotheekadviseur om een berekening te maken van de hypotheek die je kan krijgen. 

 

Vind een adviseur

Wonen zonder zorgen

Een leven is geen 30 jaar hetzelfde. Bij Florius begrijpen we dat. Daarom bewegen onze hypotheken met je mee. En wat kan je zelf doen?
Bekijk onze 5 tips

Hoeveel procent is kosten koper?

De kosten die onder kosten koper vallen, zijn gemiddeld zo’n 5 tot 6% van de koopsom van de woning. De koopsom is de prijs die je aan de verkoper betaalt om eigenaar te worden van het huis.

Kosten koper

Welke kosten vallen onder kosten koper?

Onder kosten koper vallen de aankoop- en financieringskosten. De aankoopkosten bestaan uit overdrachtsbelasting, makelaarskosten en een eventuele kosten van een bouwkundige keuring. In 2022 is de overdrachtsbelasting 2% van het aankoopbedrag voor bestaande woningen. De financieringskosten bestaan uit: advies- en afsluitkosten van de hypotheek, notariskosten voor het opmaken van de hypotheekakte, eenmalige kosten NHG (Nationale Hypotheek Garantie) en taxatiekosten.

Kosten koper berekenen

Hoeveel de kosten koper precies voor jou zijn, hangt af van de aankoopprijs van de woning en de hoogte van de aankoop- en financieringskosten. Bij het berekenen van je maximale hypotheek staat ook een schatting van de kosten koper.

Bereken uw maximale hypotheek

Kosten koper aftrekken van belasting

Een deel van de kosten koper mag je eenmalig aftrekken van de belasting, waaronder notariskosten, advies- en afsluitkosten van de hypotheek en taxatiekosten. Dit geldt niet voor de overdrachtsbelasting en transportakte.

Kosten koper nieuwbouwwoning

Bij een nieuwbouwwoning zit een groot deel van de bijkomende kosten al in de koopprijs, omdat de woning ‘vrij op naam’ wordt gekocht. Je betaalt bijvoorbeeld geen overdrachtsbelasting. Gemiddeld zijn de bijkomende kosten bij een nieuwbouwwoning 2 tot 3% van de aankoopprijs van de woning. 

Kosten koper nieuwbouwwoning

Bij een nieuwbouwwoning zit een groot deel van de bijkomende kosten al in de koopprijs, omdat de woning ‘vrij op naam’ wordt gekocht. Je betaalt bijvoorbeeld geen overdrachtsbelasting. Gemiddeld zijn de bijkomende kosten bij een nieuwbouwwoning 2 tot 3% van de aankoopprijs van de woning. 

Meer informatie

Zorg voor je nabestaanden

Voorkomen dat je partner of kinderen in financiële problemen raken als je overlijdt? Sluit een overlijdensrisicoverzekering af.

Eerste huis kopen?

Spannend! Je kan vast niet wachten tot je de sleutel hebt. Bekijk waar je op moet letten als je je eerste huis koopt.

Een adviseur helpt je op weg!

Samen kijk je welke hypotheek het beste bij jouw wensen past. Er is altijd een adviseur bij je in de buurt en het eerste gesprek is vaak gratis, dus maak snel een afspraak. En bij Florius zitten we er ook klaar voor. Via de telefoon, een chatgesprek en zelfs via beeldbellen. Wel zo persoonlijk toch?