Wat is de rentevastperiode?

Als je bij Florius een hypotheek afsluit, spreek je af hoeveel rente je per maand aan ons betaalt. Ook spreek je af na hoeveel jaar je weer een nieuwe rente kan kiezen. Dit kan na 1 jaar zijn, maar je kan de rente ook 20 jaar vastzetten. Die keuze maak je zelf. De periode die je afspreekt, noemen we de rentevastperiode. In mijnFlorius zie je wat jouw rentevastperiode is.


De meedaal-optie

  • Is de rente op de ingangsdatum van je nieuwe rentevastperiode lager dan de rente uit ons renteaanbod? Dan daalt deze bij de Florius Profijt twaalf Hypotheek automatisch mee, dankzij de meedaal-optie. Is de actuele rente op ingangsdatum hoger dan de rente in ons renteaanbod? Dan geldt de rente uit het renteaanbod. Je profiteert dus altijd van de laagste rente.
  • Bij de Florius Profijt drie + drie Hypotheek is de ‘meedaal-optie’ niet van toepassing. Hierbij krijg je altijd de rente die in je renteaanbod staat. Het kan dus voorkomen dat die hoger is dan de actuele rente.
  • In ons renteaanbod staat of je een Florius Profijt twaalf of Profijt drie + drie Hypotheek hebt.

Ik heb een renteaanbod ontvangen

Dan kan je direct een nieuwe rente kiezen in mijnFlorius en je nieuwe maandbedrag berekenen.

Rente kiezen in mijnFlorius

Jouw nieuwe rente kiezen in 4 stappen

Je ontvangt van ons een brief waarin staat dat jouw rentevastperiode binnenkort afloopt en wat je kan doen. Deze brief krijg je 4 maanden vooraf. 3 maanden voordat je rentevastperiode afloopt, krijg je van ons een brief en een bericht in mijnFlorius. Hierin lees je welke rentes en rentevastperioden we je aanbieden en welke bedragen per maand hierbij horen. Tot 2 weken voor aflopen van je rentevastperiode, kan je ons via mijnFlorius of je adviseur laten weten welke nieuwe rente je kiest. Wil je nog iets wijzigen aan je hypotheek? Geef dit dan ook 2 weken vooraf door. 15 dagen voordat je voor het eerst de nieuwe rente betaalt, krijg je een brief. Hierin staat welk bedrag je per maand betaalt in de nieuwe rentevastperiode. Bij Florius betaal je jouw rente altijd na afloop van elke maand.

Heb je een (Bank)spaar Hypotheek? Dan is een lage rente niet altijd voordelig

Een lage rente lijkt aantrekkelijk, maar is het niet altijd als er bij je hypotheek ook een bankspaarrekening of spaarpolis hoort. Want als je kiest voor een lagere hypotheekrente, krijg je op je spaarrekening ook minder rente. Dit kan betekenen dat je per maand meer geld op je spaarrekening moet zetten om voldoende te sparen. Door de lage rente wordt het bedrag dat je per maand moet missen dus juist hoger. Andersom is ook waar: als je kiest voor een hogere hypotheekrente, krijg je meer rente op je spaarrekening. Hierdoor kan het bedrag dat je per maand moet betalen juist lager worden. Denk hier goed over na en vraag advies als je dat nodig hebt.

Onze rentes

De hypotheekrente die je gaat betalen, hangt af van een aantal dingen. Welke hypotheekvorm heb je? Voor welke periode zet je de rente vast? En kies je voor variabele of vaste rente? Het zijn vragen die je bezighouden als je een nieuwe rentevastperiode kiest. Een onafhankelijk hypotheekadviseur helpt je graag bij je keuze.
Bekijk onze rentes

Hoelang wil je de rente vastzetten?

Als je kiest voor een rentevastperiode betekent dit dat jouw rente een tijd niet verandert. Je zet de rente vast. Je kan jouw rente vastzetten voor 1 jaar, maar ook voor 10 of 20 jaar. Bij een korte rentevastperiode is de rente die we aanbieden vaak wat lager. Maar als de rentevastperiode eindigt, kan de rente zomaar een stuk hoger worden. Wil je meer zekerheid? Kies dan voor een langere rentevastperiode. De rente is dan vaak wat hoger, maar je weet dan wel voor een lange tijd zeker wat je maandelijkse kosten zijn.

Dit kan je nog meer doen

De kans is groot dat sinds de laatste keer dat je afspraken met ons maakte over je hypotheekrente, er iets is veranderd in je huishouden. Misschien heb je een hoger salaris gekregen, geef je minder geld uit per maand of ga je binnenkort verhuizen of met pensioen. Past de hypotheek ddie je nu hebt dan nog wel bij jouw situatie? Een goede vraag om over na te denken als de rentevastperiode afloopt. Heb je een Aflossingsvrije Hypotheek? Dan betaal je jouw hypotheek in 1 keer terug als je hypotheek afloopt. Vaak is dit pas na 30 jaar. Je betaalt dan in 1 keer een groot bedrag. Misschien betaal je toch liever al eerder elke maand een deel van dat bedrag. Je kan ervoor kiezen om je hypotheek over te sluiten naar een ander soort hypotheek, zoals een Lineaire of Annuïteiten Hypotheek, waarbij je elke maand een bedrag aflost. Het eindigen van je rentevastperiode is een goed moment om hierover na te denken. Maar ook tijdens je rentevastperiode kan je jouw Aflossingsvrije Hypotheek aanpassen.
Ga je per maand meer of minder betalen voor je hypotheek? Dan verandert ook de hypotheekrenteaftrek waar je recht op hebt. Pas je voorlopige teruggave aan bij de Belastingdienst. Heb je al een hypotheek bij een andere aanbieder en eindigt jouw rentevastperiode daar? Dan kan je zonder vergoeding overstappen naar Florius. Dit noemen we oversluiten. Bespreek met een onafhankelijk hypotheekadviseur welke hypotheek het beste bij je past en of oversluiten voordelig voor je is. Vergelijk vóór je oversluit ook de voorwaarden van verschillende hypotheken. Het kiezen van een nieuwe rentevastperiode is een mooi moment om je inkomsten en uitgaven eens op een rij te zetten. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld het Nibud Persoonlijk Budgetadvies

Meer informatie

Duurzaamheidskorting

Ga je voor nieuwbouw of koop je een woning met minimaal energielabel A? Lekker duurzaam, daar houden wij van. En dat belonen we graag met een extra rentekorting: de duurzaamheidskorting.

Inloggen mijnFlorius

Je hypotheek aanpassen, extra aflossen of een betaling voor je verbouwing - je regelt het eenvoudig zelf in mijnFlorius. Toegang is zo geregeld.

Een adviseur helpt je op weg!

Samen kijk je welke hypotheek het beste bij jouw wensen past. Er is altijd een adviseur bij je in de buurt en het eerste gesprek is vaak gratis, dus maak snel een afspraak. En bij Florius zitten we er ook klaar voor. Via de telefoon, een chatgesprek en zelfs via beeldbellen. Wel zo persoonlijk toch?