De Verhuisregeling bij bijzondere situaties
Hoe werkt de Verhuisregeling in het geval van een (echt)scheiding?
- Situatie 1: De oude woning wordt verkocht, en een van beide klanten wil gebruikmaken van de Verhuisregeling voor een nieuwe koopwoning:
Als de klanten de oude woning verkopen, is het mogelijk dat 1 van hen gebruik maakt van de Verhuisregeling en de volledige ‘oude’ hypotheek meeneemt naar een nieuwe hypotheek. De andere ex-partner moet hier dan wel eerst toestemming voor geven via het formulier ‘Verdelingsverklaring verhuisregeling’.
- Situatie 2: Beide ex-partners verhuizen naar een andere koopwoning:
Willen beide ex-partners de oude woning verlaten en ieder een nieuwe, eigen woning kopen? Dan kan de Verhuisregeling gesplitst worden. Het is mogelijk dat ieder een deel van de rente van de oude hypotheek meeneemt naar de nieuwe woning. Beide ex-partners vullen vullen ze samen de ‘Verdelingsverklaring verhuisregeling’ in waarbij ze elk aangeven welke leningdelen ze meenemen.
- Situatie 3: Een van beide ex-partners blijft in de huidige (oude) woning wonen:
Blijft 1 van de ex-partners in de oude woning wonen? Dan kan de vertrekkende partner geen gebruikmaken van de Verhuisregeling.
Goed om te weten: Is er sprake van een nieuwe relatie? Dan is het mogelijk dat de nieuwe partner wordt toegevoegd als schuldenaar. De nieuwe hypotheek kan dus op twee namen staan.
Hoe werkt het als de woning verhuurd is of verhuurd gaat worden?
- De Verhuisregeling is mogelijk als je klant wil verhuizen en zijn huidige woning gaat verhuren. Hiervoor zet hij zijn bestaande hypotheek om naar een Hypotheek voor verhuur. Voor die Hypotheek voor Verhuur geldt dat die wordt aangegaan tegen de op dat moment geldende voorwaarden. De huidige hypotheek verhuist naar de nieuwe woning.
- Let op: Hou er rekening mee dat je de omzetting pas kan aanvragen nadat de hypotheek voor de nieuwe eigen woning gepasseerd is bij de notaris. De rente van de huidige hypotheek kan worden meeverhuisd naar de hypotheek op de nieuwe woning.
De klant heeft zijn nieuwe woning, of de grond daarvoor, al in bezit. Hij heeft de kosten eerder gefinancierd uit eigen middelen of een lening bij zijn onderneming, familie of vrienden. Of de klant is door vererving eigenaar van de woning geworden. Hij wil nu een hypotheek bij Florius aanvragen mét gebruik van de Verhuisregeling. Kan dat?
- Dit kan de klant doen als hij een volledig nieuwe hypotheek bij Florius afsluit voor de bouw of verbouwing van de woning waar hij in woont of gaat wonen. De klant moet het verzoek echter wel binnen 6 maanden na passeren indienen.
- Dit kan niet als de klant eerder bij een andere geldverstrekker (bijvoorbeeld een andere bank) een nieuwe hypotheek heeft afgesloten voor de grond en/of woning en deze hypotheek wil oversluiten.
- Kan een klant door verklaarbare omstandigheden niet aan de genoemde 6 maanden voldoen, dan mag je deze casus voorleggen bij productmanagementhypotheken@nl.abnamro.com.