Een lagere energierekening, een comfortabele binnentemperatuur, mogelijk een hogere woningwaarde: veel huiseigenaren zien redenen om hun huis te verduurzamen. Maar: wat is er mogelijk in jóuw woning? Waar begin je? En hoe zorg je ervoor dat je slimme keuzes maakt? Check deze 5 tips en maak je eigen verbeterplan. Daar woon je wijzer van.

Stap 1: Bepaal het vertrekpunt

Waar begin je? Dat is natuurlijk niet voor iedereen hetzelfde. Het ligt bijvoorbeeld aan het bouwjaar van je huis, wat er al eerder gebeurd is (denk aan isolatie) en of je bijvoorbeeld al een verbouwing op de planning hebt staan. De eerste stap die voor iedereen geldt is: bepaal het vertrekpunt. Dus, breng in kaart: hoe staat je huis ervoor en waar zitten de mogelijkheden tot verbetering? Handige hulpmiddelen hierbij zijn de Verbetercheck en de Isolatie-zelfscan.

Stap 2: Ga aan de slag met isolatie

Wil je duurzamer wonen, dan moet eerst de isolatie van je woning op orde zijn. Anders ontsnapt de warmte en is iedere (verdere) verduurzamingsmaatregel minder effectief. Check dus waar de isolatie in jouw huis nog matig is. Heb je een jaren ’30 huis, wees dan alert op de vloerisolatie. Bij een jaren ‘50 huis met een plat dak is dakisolatie juist weer een aandachtspunt. Bedenk: een verbouwing is hét moment om matige isolatie te verbeteren. Omdat je toch al bezig bent, kunnen de (extra) kosten namelijk meevallen. Wil je bijvoorbeeld een dakkapel laten plaatsen? Laat dan ook gelijk het dak isoleren (en eventueel zonnepanelen leggen).

Nog meer handige momenten om aan verduurzaming te denken

  • Wil je je keuken gaan verbouwen? Ga dan meteen voor inductie. Of laat in ieder geval een extra stroomdraad aanleggen. Daarmee kan je later makkelijk overstappen op elektrisch koken.
  • Ga je je woonkamer of keuken verbouwen, of wil je een aanbouw laten plaatsen? Dat is hét moment om vloerverwarming aan te laten leggen.
  • Wil je je badkamer gaan verbouwen, plaats dan meteen een douchewarmteterugwinning.

Stap 3: Tijd om duurzaam te verwarmen

Als je isolatie goed voor elkaar is, ben je klaar voor duurzame verwarming. Denk aan een hybride warmtepomp (die werkt samen met je bestaande cv-ketel, ideaal voor huizen die nog niet volledig zijn verduurzaamd) óf een volledige warmtepomp (die vervangt je cv-ketel). Slimme keuze: combineer een warmtepomp met vloerverwarming voor het beste resultaat.

Stap 4: Zonnepanelen voor duurzame energie

De volgende logische stap voor een verbeterplan: zelf je energie opwekken met zonnepanelen. Ben je benieuwd waar je op moet letten bij het plaatsen van zonnepanelen? Binnenkort publiceren we hier een artikel over.

Stap 5: Ventilatie voor een gezond binnenklimaat

Een belangrijke stap die niet vergeten moet worden: zorg in jouw verduurzaamde huis voor goede ventilatie. Een goed geïsoleerd huis heeft dit namelijk nodig om vocht en CO2 af te voeren. Zo voorkom je schimmelvorming en zorg je voor frisse, gezonde lucht in je huis. Een mechanische ventilatie of balansventilatie met warmteterugwinning zijn goede opties voor een gezond binnenklimaat.

Meer informatie

Je badkamer aanpakken

Knopen doorhakken

Leuk, je wilt je badkamer onder handen gaan nemen. Dan zijn de mogelijkheden natuurlijk eindeloos. Wat wordt jouw aanpak? Elwin en Carlien uit Apeldoorn en Merel en Erik uit Bilthoven gingen je voor.

Slim verduurzamen

Hier vind je praktische stappenplannen, tips van duurzaamheidsexperts én ervaringen van andere huiseigenaren die jou kunnen inspireren bij het slim verduurzamen van je huis.

Wonen is...

Bekijk ook eens de artikelen uit de andere categorieën.