Koud douchen werkt lekker verfrissend, is goed voor het milieu en drukt je energieverbruik. Maar voor wie liever in een stomende douchecabine stapt, is er goed nieuws: er zijn ook andere manieren om energie te besparen in de badkamer. Hieronder vind je 8 tips. Daar woon je wijzer van.
1. Laat het water niet onnodig stromen
We beginnen met een tip in de categorie ‘makkelijk verdiend’. Uit een kraan of douche stroomt zo’n 12 liter water per minuut. Hoe zonde is het dan om de kraan te laten lopen terwijl dat niet nodig is? Je denkt er misschien niet direct bij na, maar je kunt dus al simpel energie besparen als je bijvoorbeeld tijdens het tandenpoetsen of inzepen (even) de kraan dichtdraait.
2. Wees slim met je leidingen
Staat er bij jou een verbouwing op de planning of koop je een nieuwbouwhuis? Wees dan slim bij het leggen van de leidingen. Hoe verder het warme water moet reizen, hoe meer energie dat kost. Daar kun je bij het installeren van het warmwatertoestel en het plaatsen van de badkamer over nadenken. Het liefst staat het warmwatertoestel dichtbij de ruimtes waar warm water gebruikt wordt, en zijn de leidingen kort en smal. Iets om zelf rekening mee te houden tijdens het klussen, of om even op te gooien bij je aannemer of installateur.
3. Ga voor slimme kranen en douchekoppen
Je wilt geen water verspillen, maar liever ook geen laf straaltje uit de kraan of douche. Gelukkig spelen de ontwerpers van moderne douchekoppen daar handig op in. Een straalregelaar ‘roert’ lucht door de straal, waardoor hij even vol lijkt, maar in werkelijkheid zo’n 50% van het water verbruikt. Slimme kranen doen hetzelfde. Energie besparen terwijl je het niet eens door hebt: dat is toch de allerbeste manier van besparen.
4. Douche korter op jouw favoriete nummer
Een lange, warme douche is soms erg verleidelijk. Maar helaas niet slim als je energie wilt besparen. Onze tip om jezelf op een leuke manier te motiveren om korter te douchen: zet je favoriete nummer op en probeer aan het einde van het liedje weer uit de douche te stappen. Zo kun je swingend en zingend besparen.
5. Installeer een douche-wtw
Het water dat na het douchen door het putje wegstroomt is nog hartstikke warm. Zonde, toch? Een
douche-wtw (warmteterugwinner) gebruikt die energie om het koude douchewater alvast op te warmen. Daarmee kun je op een douchebeurt tot 50% aan energie besparen. Een wtw kun je heel makkelijk plaatsen als je de badkamer vernieuwt. Dat kan in je afvoerpijp, douchebak of douchegoot. Maar als je niet wil verbouwen, kun je ook een ‘losse’ wtw installeren. Dat is een vlakke plaat die je op je douchevloer legt en aansluit op de mengkraan van je douche.
6. Gebruik LED-verlichting
Vervang je oude badkamerverlichting door energiezuinige LED-lampen. LED-lampen verbruiken tot 90% minder stroom dan traditionele lampen en gaan veel langer mee. Bovendien kun je LED-verlichting, met verschillende kleurtemperaturen en dimopties, helemaal afstemmen op jouw wensen. Perfect voor je ochtendroutine of ontspannende badsessies.
7. Isoleer je badkuip
Trakteer je jezelf een keer op zo’n warm bad, dan is het fijn (en duurzaam) als je er niet ieder kwartier heet water bij hoeft te doen. De oplossing: vul de ruimte onder je bad met isolatiechips, steenwol of purschuim. In een geïsoleerde badkuip blijft het water namelijk langer warm. Geen zin om de ombouw open te maken? Er is nog een andere simpele truc. Doe wat badolie in je water, dan verdampt het minder snel.
8. Speel Badkamer Bingo
En dan de laatste…Maak met je gezin of huisgenoten een bingokaart. Schrijf hier energiebesparende acties op die je in de badkamer kunt uitvoeren, zoals ‘licht uitdoen’, ‘kort douchen’, ‘kraan dicht bij tandenpoetsen’, enzovoort. Iedere keer dat je gezinsleden of huisgenoten één van die dingen doen, markeren ze dat op de kaart. De eerste die een rij vol heeft, wint een prijs.