Gezond leven: da’s toch sporten, vitaminepillen slikken en liters water drinken? Tuurlijk, maar wat veel mensen vergeten is dat ook de lucht in je woning een grote invloed heeft op je gezondheid. En die lucht is vaak van slechte kwaliteit. En dat terwijl de meeste mensen zo’n 90 procent van hun tijd in huis doorbrengen. Reden genoeg om 6 tips voor een betere binnen kwaliteit met je te delen. 

 

Zorg voor een goede ventilatie

Maar bijna ieder huis heeft toch een prima ventilatiesysteem? Helaas blijkt toch dat de luchtkwaliteit van veel huizen een groot deel van de dag te wensen overlaat. De systemen kunnen lang niet alle fijnstof aan die in huis wordt geproduceerd. En je kunt je afvragen hoeveel verse lucht er nog langs die verduisterende rolgordijnen komt. Het helpt om die overdag open te draaien en regelmatig de roosters schoon te maken. Ramen en deuren openzetten doet een hoop goed. Maar er zijn ook filtersystemen die de lucht voor je reinigen. Twijfel je nog aan de luchtkwaliteit van jouw woning? Zet dan een CO2-metertje in huis en meet zo regelmatig de luchtkwaliteit. 

 

Investeer in een goede afzuigkap 

Wist je dat je tijdens het koken ook fijnstof produceert? En niet een beetje. Even een hamburgertje bakken en je ademt prompt 70 keer meer fijnstof in dan volgens de WHO gezond is. Ter vergelijking: dat is zo’n beetje de luchtkwaliteit die op slechte dagen boven Peking hangt. En hoe beter een huis geïsoleerd is, hoe langer deze stoffen in huis blijven hangen. Niet alle afzuigkappen krijgen het voor elkaar al die fijnstof goed af te voeren. Het loont dus te investeren in een krachtige afzuiger. Bijkomend voordeel: geen hamburgerlucht in je gordijnen. 

 

Brand liever een lichtje dan een kaars

Niks gezelliger dan in de wintermaanden met z’n allen voor de kachel. En staan de kaarsjes al aan? Hoe knus ook, stoken in huis verhoogt de concentratie fijnstof. Voor een betere luchtkwaliteit kun je je beter uitleven met leuke lampjes of led-kaarsen. Dat knetterende vuurtje in huis laat je idealiter achterwege. Maar als het verlangen echt te groot is dan is een houtkachel een betere keuze dan een openhaard.

 

Check hoe schoon jouw omgeving is

Hoe meer fijnstof in de buitenlucht, hoe meer fijnstof in huis. Huizen die dichtbij een drukke weg of treinspoor liggen, hebben daarom een ongezonder binnenklimaat dan huizen die omgeven zijn door groen. Op de website atlasleefomgeving.nl/check-je-plek kun je zien hoe jouw leefomgeving ervoor staat en daarop inspelen. Bijvoorbeeld door zo nodig te investeren in een luchtfilter.   

 

Bestrijd schimmels

Niemand wil schimmels in huis. En het is niet voor niets dat de meeste mensen er een hekel aan hebben. Schimmels zijn de vijand van een gezond leefklimaat. Ze veroorzaken luchtwegklachten en allergieën. Word je geteisterd door hardnekkige schimmelvorming, bijvoorbeeld in een oud huis of vochtige ruimte, dan kan het helpen om de temperatuur wat hoger te houden. Maar de meest doeltreffende remedie is een goed ventilatiesysteem en goede isolatie. 

 

Haal de natuur in huis

Een woonkamer vol planten maakt niet alleen gelukkiger, maar zorgt ook voor een schonere lucht. Planten als de krulvaren en goudpalm zijn echte krachtpatsers als het gaat om hun luchtreinigende werking. En ook de lepelplant kan vanaf een veilige plek (want giftig!) een sterke luchtreiniger zijn. In de slaapkamer zet je Aloë Vera, want die heeft een extra superkracht: zelfs in het donker verlaagt hij het CO2-gehalte. 

Het lijkt een hoop werk, maar als je het eenmaal door hebt zet je straks op de automatische piloot dat raampje open als je staat te koken. Rondje hardlopen, paar vitaminepillen en je kunt met recht beweren dat je gezond leeft. Knap virus dat jou nog te grazen neemt! 
 

Meer informatie

Tips om je huis brandveiligheid te maken

Daar woon je wijzer van

‘Dat overkomt mij niet’, denken veel woningbezitters. Toch worden er jaarlijks meer dan 66.000 woningbranden gemeld. Met vaak dezelfde soort oorzaken.

Zo lopen inbrekers jouw huis voorbij

Daar woon je wijzer van

Je huis is jóuw plek. En natuurlijk hou je graag zelf de controle op wie er wel en niet binnenkomt. Maar hoe doe je dat? We doken erin en geven je deze 9 tips.

Wonen is...

Bekijk ook eens de artikelen uit de andere categorieën.