Hypotheekadvies bij Florius
Startersregelingen
1. SVn Starterslening
Een aanvullende SVn Starterslening
In sommige gemeentes kan je gebruik maken van een Starterslening. Dat is een extra lening naast je hypotheek, waarmee je net iets meer kan lenen.
Bij de Starterslening los je de eerste 3 jaar niet af, dus heb je geen extra maandlasten naast je hypotheek.
Wat is de Starterslening?
Met de Starterslening overbrug je het verschil tussen de prijs van je 1e huis en het bedrag dat je maximaal kan lenen bij een geldverstrekker of bank.
De Starterslening is een initiatief van de onafhankelijke stichting 'Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland' (SVn). Zij werken hiervoor samen met lokale gemeenten.
Kijk of jouw gemeente mee doet op de website van SVn. Hier vind je ook alle informatie over een Starterslening.
Florius en de Starterslening
Met de SVn Starterslening kan je een hypotheek van Florius aanvragen. Dit loopt via een onafhankelijke adviseur.
Uiteraard moet je wel aan alle geldende voorwaarden van NHG en de hypotheek voldoen.
Je hypotheekadviseur kan je hier alles over vertellen.
2. Kopen met korting
Huis kopen met korting
Sommige woningcorporaties of projectontwikkelaars bieden huizen met ‘kortingsconstructies' aan. Dit is bedoeld om woningen voor starters beter betaalbaar te maken.
Dit houdt in dat je bijvoorbeeld het huis van hen koopt en zij daarbij de. garantie geven dat ze het terug kopen als je weer verhuist. In ruil daarvoor krijg je korting op de prijs van de woning. Soms wel tot 25%. Deze korting betaal je terug op het moment dat je het huis weer verkoopt. De eventuele winst of restschuld wordt verdeeld.
Laat je goed adviseren
Aanbieders van koopconstructies zijn onder andere Koopgarant, Koopstart, Slimmer Kopen of Kopen naar Wens. Het is belangrijk om de voorwaarden die bij de constructie horen goed door te nemen en dat je je goed laat adviseren door je hypotheekadviseur.
Je adviseur kan je de regelingen goed uitleggen, de voor- en nadelen benoemen en ook de financiële consequenties voor de langere termijn.
Florius en kortingsconstructies
Florius accepteert veel kortingsconstructies als aanvulling op de hypotheek. Voorwaarde is wel dat ze in combinatie met een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) worden gesloten.
Vraag ernaar bij je hypotheekadviseur.
3. Kopen met hulp van ouders
Lening door ouders
Bij een onderhandse lening leen je geld van bijvoorbeeld je ouders. Het is wel belangrijk dat je bij een onderhandse lening goede afspraken maakt over het terugbetalen van het bedrag en de rente. De lening hoeft niet bij de notaris vastgelegd te worden. Het is wel verstandig, want de notaris kan helpen de voorwaarden duidelijk op papier te zetten.
Belangrijk om te weten: je kan hiermee geen hogere maximale hypotheek krijgen. De lasten van de lening worden van de maximale hypotheek afgetrokken.
Je hypotheekadviseur weet hier alles van.
Huren van ouders
Hebben je ouders genoeg financiële ruimte om een tweede woning te kopen en deze aan jou te verhuren? Dat kan interessant zijn.
Over een tweede huis moeten jouw ouders belasting betalen en de hypotheekrente is niet aftrekbaar. Afhankelijk van je inkomen, kan je huurtoeslag aanvragen.
Leen-schenk-combinatie
Je kan naast de lening van je ouders ook een schenkingsovereenkomst met elkaar afspreken. Dit noemen we een leen-schenk-combinatie. Omdat de lasten van de lening worden teruggeschonken, houd je meer financiële ruimte over voor een hogere hypotheek. Vraag ernaar bij je onafhankelijk hypotheekadviseur.
Hypotheek zonder vast contract
Uitzendkracht en een hypotheek
Werk je voor een uitzendbureau? En heb je geen vast contract? Met een perspectiefverklaring van je uitzendbureau kan je bij Florius toch een hypotheek aanvragen.
In de perspectiefverklaring beoordeelt het uitzendbureau waar je voor werkt, hoe groot de kans is dat je in de toekomst een inkomen hebt. Op het moment dat je hypotheekadviseur een hypotheek voor je aanvraagt bij ons, lever je in plaats van een werkgeversverklaring de perspectiefverklaring in. Zo kan je mogelijk toch een hypotheek aanvragen zonder vast contract.
Je kunt de perspectiefverklaring gebruiken als je minimaal 1 jaar voor het uitzendbureau werkt.
Flexwerk en een hypotheek
Doe je seizoenswerk, oproep- of invalwerk of heb je een tijdelijk dienstverband zonder intentieverklaring? Mogelijk kan je met de arbeidsmarktscan toch een verantwoorde en betaalbare hypotheek krijgen.
De arbeidsmarktscan kijkt namelijk niet alleen naar je huidige arbeidscontract en wat je verdient, maar ook naar jouw perspectief op de arbeidsmarkt.
Om de arbeidsmarktscan te kunnen gebruiken moet je de afgelopen 14 maanden minimaal 12 maanden in loondienst hebben gewerkt.
Hypotheek voor zzp'ers
Net gestart als zzp'er en je wil een hypotheek afsluiten? Kijk naar de mogelijkheden bij Florius. Als zzp’er kun je al na 1 jaar een hypotheek krijgen. We houden rekening met je verwachte inkomen, zodat we kunnen voorspellen of je je hypotheek kan (blijven) betalen.
Tijdelijk contract en een hypotheek
Wil je een huis kopen, maar heb je een tijdelijk contract? Dan heb je voor een hypotheek een intentieverklaring van jouw werkgever nodig. In een intentieverklaring staat dat de werkgever van plan is om jou binnenkort een vast contract te geven.
- Ben je pas net in dienst? Dan kun je een hypotheek aanvragen zodra je uit je proeftijd bent.
- Heb je een tijdelijk contract mét een intentieverklaring voor onbepaalde tijd? Dan wordt dat beschouwd als een vast contract. We nemen dan het hele inkomen mee in de hypotheekberekening.
- Heb je een tijdelijk contract zonder intentieverklaring of met een intentieverklaring voor bepaalde tijd? Dan beschouwen we je dienstverband als een flexibel arbeidscontract.
Meer informatie
Klaar-voor-de-Starters-pakket
Op zoek naar je eerste koophuis? Zet ‘m op! Ook als je financieel nog net een zetje nodig hebt, of je contract wat minder vast is, willen we je helpen.
Met ons Klaar-voor-de-Starters-pakket. Zo krijg jij een passende financiering en zorgen wij, samen met de onafhankelijk adviseur dat je hypotheek ook straks bij je blijft passen.