Let op
Het kan zijn dat de vaste rente voor je nieuwe hypotheek niet exact hetzelfde is als de vaste rente die hoort bij je huidige hypotheek. Dat kan liggen aan het volgende:
- Voor je nieuwe hypotheek kan mogelijk een andere opslag en/of korting op de basisrente gelden. Bijvoorbeeld omdat je hypotheekbedrag hoger is in verhouding tot de waarde van je woning. Of, omdat je bij de nieuwe hypotheek in aanmerking komt voor een duurzaamheidskorting.
- Ook is het mogelijk dat je zowel de rente wil meenemen als ook de hypotheekvorm wil aanpassen. In dat geval is de basisrente van de nieuwe hypotheekvorm: de basisrente die hiervoor gold op het moment van afsluiten van het leningdeel waarvan je de rente mee wil nemen.
Wat is de basisrente?
Dit is de basis van de vaste rente van jouw oude lening, zónder alle eventuele kortingen en opslagen die in de rente zijn verwerkt. Uitzondering hierop is een eventuele rentemiddelingsopslag. Die gaat wél mee naar je nieuwe lening. Dit is de opslag die betaalt wanneer je de rente van jouw rentevastperiode tussentijds verandert, en de vergoeding die je daarvoor moet betalen niet direct in 1 keer aan ons betaalt.
- Risico-opslag: Dit is een soort extra hypotheekrente die je betaalt voor het risico dat wij als bank lopen wanneer wij jou een hypotheek verstrekken. Een hypotheek is namelijk een grote financiële verplichting, en brengt bepaalde risico’s met zich mee. Daarom verdelen we hypotheken in verschillende risicoklassen, met ieder zijn eigen risico-opslag. Is je hypotheek (bijna) even hoog als de waarde van je woning? Dan lopen we meer risico, en betaal je dus een hogere risico-opslag. Is jouw hypotheekbedrag laag in vergelijking met de woningwaarde? Dan is het risico lager, en betaal je een lagere risico-opslag.
- Kortingen op de te betalen rente: Denk daarbij aan de korting die je krijgt wanneer jouw huis energielabel-A heeft.