Je bent tevreden met je huidige hypotheek en rente. Bij een verhuizing neem je deze dan ook het liefst mee. Dit kan, als je in aanmerking komt voor de Florius Verhuisregeling.

Meenemen? Dat kan!

Met de Florius Verhuisregeling kan je de vaste rente van je huidige hypotheek meeverhuizen naar je hypotheek voor je nieuwe woning. Dit kan interessant zijn als jouw huidige rente lager is dan de actuele rente. Het meenemen van een variabele rente is niet mogelijk.

Hoe werkt de verhuisregeling?

De verhuisregeling werkt zo

Je neemt de basisrente die hoort bij (een bepaald deel van) de huidige hypotheek mee naar de nieuwe hypotheek. Bij deze basisrente moet je rekening houden met het volgende:
  • De basisrente kan je meenemen voor maximaal de schuldrest van je huidige hypotheek. De schuldrest is het bedrag dat je nog niet hebt terugbetaald en dus nog openstaat. 
  • Let op: heb je een annuïteiten of lineaire hypotheek? En moet je nog een maandbedrag betalen in de maand dat je bij de notaris de hypotheekakte van je nieuwe woning gaat ondertekenen (de ‘passeerdatum’)? Dan wordt het bedrag van deze aflossing in mindering gebracht op het bedrag dat je meeverhuist. Houd er rekening mee dat je jouw maandbedrag maandelijks achteraf betaalt.
  • De basisrente kan je meenemen voor maximaal de resterende looptijd van de rentevastperiode, niet langer. De basisrente is je huidige rente zónder de kortingen en toeslagen die gelden voor je huidige hypotheek.
  • Om de hoogte te bepalen van de rente van je nieuwe hypotheek, kijkt Florius welke kortingen en opslagen van toepassing zijn op je nieuwe hypotheek.
  • Goed om te weten: voor hypotheken mét en zónder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) geldt een verschillende basisrente. Is je nieuwe hypotheek bijvoorbeeld zónder NHG? Dan geldt de basisrente zoals die van toepassing was voor hypotheken zonder NHG.

Let op

Het kan zijn dat de vaste rente voor je nieuwe hypotheek niet exact hetzelfde is als de vaste rente die hoort bij je huidige hypotheek. Dat kan liggen aan het volgende:
  • Voor je nieuwe hypotheek kan mogelijk een andere opslag en/of korting op de basisrente gelden. Bijvoorbeeld omdat je hypotheekbedrag hoger is in verhouding tot de waarde van je woning. Of, omdat je bij de nieuwe hypotheek in aanmerking komt voor een duurzaamheidskorting.
  • Ook is het mogelijk dat je zowel de rente wil meenemen als ook de hypotheekvorm wil aanpassen. In dat geval is de basisrente van de nieuwe hypotheekvorm: de basisrente die hiervoor gold op het moment van afsluiten van het leningdeel waarvan je de rente mee wil nemen.

 

Wat is de basisrente?

Dit is de basis van de vaste rente van jouw oude lening, zónder alle eventuele kortingen en opslagen die in de rente zijn verwerkt. Uitzondering hierop is een eventuele rentemiddelingsopslag. Die gaat wél mee naar je nieuwe lening. Dit is de opslag die betaalt wanneer je de rente van jouw rentevastperiode tussentijds verandert, en de vergoeding die je daarvoor moet betalen niet direct in 1 keer aan ons betaalt.

  • Risico-opslag: Dit is een soort extra hypotheekrente die je betaalt voor het risico dat wij als bank lopen wanneer wij jou een hypotheek verstrekken. Een hypotheek is namelijk een grote financiële verplichting, en brengt bepaalde risico’s met zich mee. Daarom verdelen we hypotheken in verschillende risicoklassen, met ieder zijn eigen risico-opslag. Is je hypotheek (bijna) even hoog als de waarde van je woning? Dan lopen we meer risico, en betaal je dus een hogere risico-opslag. Is jouw hypotheekbedrag laag in vergelijking met de woningwaarde? Dan is het risico lager, en betaal je een lagere risico-opslag.
  • Kortingen op de te betalen rente: Denk daarbij aan de korting die je krijgt wanneer jouw huis energielabel-A heeft.

Om dit te verduidelijken, volgt hier een voorbeeld

Je wil de rente van een leningdeel Bankspaar Hypotheek (afgesloten op 1 juli 2010) meenemen en de hypotheekvorm wijzigen in een Annuïteiten Hypotheek. De basisrente voor het leningdeel Annuïteiten Hypotheek is de basisrente die er gold voor een Annuïteiten Hypotheek op het moment van afsluiten van het mee te nemen leningdeel Bankspaarhypotheek op 1 juli 2010.

Er zijn 2 manieren om gebruik te maken van de verhuisregeling

1. Je koopt eerst een nieuwe woning en verkoopt daarna de oude woning
  • Koop je eerst een nieuwe woning? Dan moet je bij de aanvraag voor de nieuwe lening aangeven dat je gebruik wil maken van de verhuisregeling.
2. Je verkoopt eerst de oude woning en koopt daarna een nieuwe woning
  • Verkoop je eerst de oude woning? Dan moet je binnen 6 maanden nadat je de oude woning hebt verkocht en de oude hypotheek hebt afgelost, een nieuwe lening bij Florius aanvragen voor de nieuwe woning. Dat betekent dat er een renteaanbod voor de nieuwe woning uitgebracht moet zijn. Goed om te weten: Voor de Florius Compleet Hypotheek is de termijn niet 6 maar 24 maanden.

Wat als je nieuwe huis duurder is dan je oude woning?

Als je nieuwe huis duurder is en je wil hierdoor meer lenen, vraag je misschien een hogere lening aan. De rente die gold voor je oude lening(deel) geldt niet voor het bedrag dat je meer leent met je nieuwe lening. Je moet voor het deel dat je meer leent een nieuw leningdeel of nieuwe leningdelen afsluiten. Daar betaal je dan de actuele rente voor.

Goed om te weten

  • Voor de nieuwe hypotheek toetst Florius of jouw inkomen voldoende is voor de hypotheek op je nieuwe woning.
  • Je nieuwe woning wordt beoordeeld en moet voldoen aan de regels van dat moment.
  • Er passeert een nieuwe hypotheekakte bij de notaris.
  • Je oude hypotheek loopt door totdat je deze aflost, bijvoorbeeld door de verkoop van je oude woning. In deze periode betaal je dubbele maandlasten.
  • Je kan alleen een vaste rente meenemen naar je nieuwe woning.
  • Je kan de rente van 1 leningdeel (of deel daarvan) meenemen, maar ook de rente van alle of een aantal leningdelen.
  • Je kan meerdere keren gebruikmaken van de verhuisregeling. Ga je bijvoorbeeld over 2 jaar weer verhuizen? Dan kan je weer gebruikmaken van de verhuisregeling, wanneer je ook dan weer voldoet aan de dan geldende voorwaarden.
  • De einddatum van de rente die je meeneemt naar je nieuwe woning blijft verder gelijk.
  • De Florius Verhuisregeling is mogelijk voor zowel ‘verhuizen’ naar een bestaande woning als een nieuwbouwwoning.
  • Je kan de rente van de oude leningdelen meenemen als de oude hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie is en de nieuwe hypotheek niet. Andersom is ook mogelijk. De basisrente kan dan verschillen.
  • De huidige hypotheek (Florius Profijt drie + drie Hypotheek, Florius Profijt twaalf Hypotheek of Florius Compleet Hypotheek) moet hetzelfde blijven. Het is wel mogelijk om de hypotheekvorm te wijzigen. Bijvoorbeeld van aflossingsvrij naar annuïtair.
  • Voor de nieuwe hypotheek zijn de meest actuele voorwaarden van toepassing en dus niet de oorspronkelijke voorwaarden.
  • De Florius Verhuisregeling is niet van toepassing op de Florius Verduurzaam Hypotheek, de Florius Verzilver Hypotheek, de Hypotheek voor verhuur, Krediet Hypotheek, Overbruggingslening, Restschuldfinanciering (annuïtair en lineair), Tijdelijke Betaalstop Hypotheek en leningdelen met Euribor of variabele rente.
  • Stel, je hebt jouw nieuwe woning, of de grond daarvoor, al in bezit, en je hebt deze betaald met eigen geld, of een lening bij onderneming, familie of vrienden. En je wilt nu een hypotheek bij Florius aanvragen mét gebruik van de Verhuisregeling, kan dat dan?
    Je kan dit doen wanneer je een volledig nieuwe hypotheek bij Florius afsluit voor de bouw of verbouwing van de woning waar je in woont of gaat wonen. Let op: Je kan dit niet doen wanneer je eerder al bij een andere geldverstrekker (bijvoorbeeld een andere bank) een nieuwe hypotheek hebt afgesloten voor de grond en/of woning en deze hypotheek wil oversluiten.

Verhuisregeling bij echtscheiding

Als jij en je partner uit elkaar gaan, kunnen jullie beide gebruikmaken van de verhuisregeling. Wel hangt dat af van hoe de nieuwe woonsituatie van jullie beiden eruit gaat zien. Hieronder zetten we enkele van deze situaties voor je op een rijtje:

Situatie 1

De oude woning wordt verkocht, en een van jullie beiden wil gebruikmaken van de Verhuisregeling voor een nieuwe koopwoning:
Als jij en je partner de oude woning verkopen, is het mogelijk dat 1 van jullie beiden gebruik maakt van de Verhuisregeling en de volledige ‘oude’ hypotheek meeneemt naar een nieuwe hypotheek. De andere ex-partner moet hier dan wel eerst toestemming voor geven. Dan kan met het formulier ‘Verdelingsverklaring verhuisregeling’.

Situatie 2

Jullie verhuizen allebei naar een andere koopwoning:

Verlaten jullie beiden de oude woning, en kopen jullie elke een nieuwe, eigen woning? Dan kan de Verhuisregeling gesplitst worden. Iedere ex-partner kan dan een deel van de rente van de oude hypotheek meenemen naar de nieuwe woning. Wel moeten jullie samen de ‘Verdelingsverklaring verhuisregeling’ invullen, waarin jullie aangeven welke leningdelen jullie meenemen.

 

Situatie 3

Een van jullie beiden blijft in de huidige (oude) woning wonen:

Blijft 1 van beiden in de oude woning? Dan kan de vertrekkende partner geen gebruikmaken van de Verhuisregeling.

Situatie 1

De oude woning wordt verkocht, en een van jullie beiden wil gebruikmaken van de Verhuisregeling voor een nieuwe koopwoning:
Als jij en je partner de oude woning verkopen, is het mogelijk dat 1 van jullie beiden gebruik maakt van de Verhuisregeling en de volledige ‘oude’ hypotheek meeneemt naar een nieuwe hypotheek. De andere ex-partner moet hier dan wel eerst toestemming voor geven. Dan kan met het formulier ‘Verdelingsverklaring verhuisregeling’.

Situatie 2

Jullie verhuizen allebei naar een andere koopwoning:

Verlaten jullie beiden de oude woning, en kopen jullie elke een nieuwe, eigen woning? Dan kan de Verhuisregeling gesplitst worden. Iedere ex-partner kan dan een deel van de rente van de oude hypotheek meenemen naar de nieuwe woning. Wel moeten jullie samen de ‘Verdelingsverklaring verhuisregeling’ invullen, waarin jullie aangeven welke leningdelen jullie meenemen.

 

Situatie 3

Een van jullie beiden blijft in de huidige (oude) woning wonen:

Blijft 1 van beiden in de oude woning? Dan kan de vertrekkende partner geen gebruikmaken van de Verhuisregeling.

Vraag je adviseur naar de mogelijkheden

Wat het meest voordelig is, hangt helemaal af van jouw huidige hypotheek. Misschien heb je op dit moment een hypotheek met een hoge rente. Dan is het waarschijnlijk aantrekkelijker om een nieuwe rente te kiezen als de rente op dit moment lager is. Ook jouw huidige hypotheekvorm, bijvoorbeeld aflossingsvrij of annuïtair, is van belang. Een hypotheekadviseur kijkt graag met je mee. Verdiep je ook goed in de voorwaarden van een nieuwe hypotheek. Niet alleen de rente is belangrijk. Passen deze voorwaarden wel goed bij jouw huidige en toekomstige persoonlijke situatie?
Vind een adviseur

Of bel met de Florius Verhuisdesk voor een Verhuisgesprek

Het Verhuisgesprek is een telefonisch gesprek met een van onze verhuisexperts. Je kunt ze bereiken op 033 – 752 50 00 van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 21.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur.

Verhuisgesprek

Handige tips van onze verhuisexperts.
Bespreek de mogelijkheden voor jouw persoonlijke situatie.

Verhuisgesprek