De Florius Nabestaandendesk

Als een naaste overlijdt, komt er veel op je af. De hypotheek is dan misschien wel het laatste waar je aan denkt. Toch zijn er dingen die geregeld moeten worden. We helpen je daar graag bij. Op deze pagina nemen we je mee in de stappen die volgen op het overlijden van een dierbare. 

Contact Nabestaandendesk

Onze Nabestaandendesk staat voor je klaar op werkdagen van 8:30 uur tot 17.30. Bel met 033 - 752 50 00 of stuur een mail naarĀ nabestaandendesk@florius.nl.

Welke stappen doorloop je?

Na een melding van overlijden volgt altijd een telefoongesprek met de nabestaande(n). Tijdens het gesprek bepalen we welke documenten nodig zijn. Hierna sturen we een brief met een samenvatting van het gesprek en een overzicht van alle benodigde documenten. Dit kan worden gedaan door de partner, een familielid of vriend, maar ook een adviseur kan dit voor je doen. De melding kan telefonisch of per mail. Geef bij de melding het telefoonnummer van de contactpersoon door. Welke documenten je moet aanleveren, hangt af van de situatie. Je hebt in elk geval altijd een overlijdensakte nodig. Deze krijg je van de uitvaartondernemer of kan je aanvragen bij de gemeente. Mogelijk zijn daarnaast ook nog andere documenten nodig. In onze brief leggen we uit welke dat zijn en hoe je deze kan aanleveren. Samen met de Nabestaandendesk bepaal je welke aanpassingen nodig zijn aan de hypotheek. Misschien wil je een deel van de hypotheek aflossen of de tenaamstelling van de hypotheek veranderen. Tot 1 jaar na overlijden kan je de rente van de hypotheek nog aanpassen zonder vergoeding.

Wat gebeurt er met de hypotheek na een overlijden?

Bij het overlijden van een naaste zijn er 2 veelvoorkomende situaties.

De hypotheek staat op 2 namen

Als je partner overlijdt, kan je financiƫle situatie veranderen. Was er een gezamenlijke hypotheek? Dan is het goed om na te gaan of je de maandlasten van de hypotheek nog wel kan betalen. Neem contact met ons op om jouw persoonlijke situatie te bespreken.

De hypotheek staat alleen op naam van de overledene

Als de enige (of langstlevende) schuldenaar overlijdt, blijft de hypotheek enige tijd doorlopen. Erfgenamen erven de woning en de schuld die daarbij hoort. Als erfgenaam moet je bepalen wat je wil doen met de woning. In de tussentijd ben je als erfgenaam verantwoordelijk voor de betaling van het maandbedrag. Als beide schuldenaren zijn overleden, kan de tenaamstelling van de bestaande hypotheek niet gewijzigd worden naar een andere erfgenaam. Als deze erfgenaam de woning wil gaan bewonen en daar een hypotheek voor nodig heeft, moet hij een nieuwe hypotheek afsluiten. Het kan ook zijn dat het op een andere manier is geregeld. We kijken dan graag samen met u naar een haalbare oplossing.

Levensverzekering of overlijdensrisicoverzekering gebruiken

Afhankelijk van de hoogte daarvan kun je de uitkering van een levensverzekering of overlijdensrisicoverzekering gebruiken om de hypotheek geheel of gedeeltelijk af te lossen. Bij gedeeltelijke aflossing kunnen de maandlasten daardoor lager worden. Is de verzekering via Florius afgesloten, dan kan de Nabestaandendesk de uitkering voor je opvragen.

Veelgestelde vragen

We kunnen informatie geven over de schuldrest en de betaalde rente voor de hypotheek. Dit heb je mogelijk nodig voor de aangifte. Bel ons en we helpen je. Met vragen over de aangifte zelf kan je het beste contact opnemen met een belastingadviseur of de Belastingdienst. Download hiervoor het formulier Wijziging incassonummer. Let op: het nieuwe rekeningnummer moet op naam staan van 1 van de huidige geldnemers. Je kan ons dan het beste bellen, zodat we dit met je kunnen afstemmen. Dat kan je bij ons opvragen. We sturen dit dan binnen 5 werkdagen naar je toe. Je kan ons hierover mailen en dan bellen we je. Of je kan ons zelf bellen. Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Bij Florius kan je de rente bijvoorbeeld eenmalig zonder vergoeding aanpassen tegen de huidige marktrente binnen 12 maanden na overlijdensdatum. Is het omzetten van de rente geen oplossing? Graag bespreken we met je wat je kan doen. Ben je al in contact met onze Nabestaandendesk? Bel dan naar het nummer dat zij je gaven. Ben je nog niet in contact met onze Nabestaandendesk? Bel dan naar ons algemene nummer 033 - 752 50 00. Zij zorgen ervoor dat je in contact komt met onze Nabestaandendesk.

Algemene vragen

Dit verschilt per situatie. We bepalen samen met jou in een telefoongesprek welke documenten nodig zijn in jouw situatie. Ook bevestigen we dit daarna in een brief.

Er is in ieder geval altijd een overlijdensakte nodig. Op het moment dat er sprake is van een testament of je bent getrouwd in gemeenschap van goederen zonder testament, vragen we altijd om een uittreksel uit het Centraal Testamentenregister (CTR). Dit uittreksel bevestigt wanneer het laatste testament gevestigd is, of dat er geen testament aanwezig is. Een notaris kan je hierbij ook helpen. Heb je al een verklaring van erfrecht laten opstellen? Dan is dat voldoende en hoef je niet nog de CTR en het testament aan te leveren. Inzage in het testament kan onder omstandigheden wel nuttig zijn

Twijfel je of heb je vragen over de documenten die je moet aanleveren? Dan is het verstandig om ons te bellen zodat we samen je situatie kunnen bekijken.

 
Hoe kom ik aan de benodigde documenten?
  • Overlijdensakte: ontvang je van de uitvaartondernemer of kan je opvragen bij de gemeente waar je naaste is overleden
  • Verklaring van erfrecht: kan je bij de notaris opvragen
  • CTR-verklaring: kan je online raadplegen via de website van de Rijksoverheid

Overlijden melden

Als je de erfenis aanvaardt, word je verantwoordelijk voor de hypotheek. Wil je niet in de woning gaan wonen? Dan kan je het huis verkopen. Dit is niet altijd de enige optie. Als je de mogelijkheden wil bespreken, neem dan contact op met een specialist. Als erfgenaam zijn er meerdere routes die je kan volgen. Dit kan in sommige gevallen direct via de Nabestaandendesk, terwijl het in andere gevallen via een hypotheekadviseur gaat. Dit bepalen we samen met jou in een telefoongesprek. Wanneer je het vruchtgebruik van een woning erft adviseren we je contact op te nemen met de notaris. Vanuit Florius kunnen we je alleen informeren over wat het vruchtgebruik betekent voor de verplichtingen uit hoofde van de bestaande hypotheek.

Een woning geërfd

De Verzilver Hypotheek en Krediet Hypotheek zijn niet overdraagbaar. Beide moeten binnen 12 maanden na overlijden worden terugbetaald. Dit kan door verkoop van de woning of door het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Lees hier meer over de Florius Verzilver Hypotheek of neem contact met ons op voor vragen!

Als de uitkering van de verzekering niet voldoende is om de hypotheek af te lossen, kunnen we kijken of we het resterende bedrag kunnen omzetten naar een andere hypotheekvorm. Ook kan je het resterende bedrag zonder vergoeding terugbetalen (aflossen) binnen 12 maanden na overlijden. Voor meer informatie kan je ons altijd bellen. Heb je advies nodig bij de keuze? Neem dan contact op met een onafhankelijk hypotheekadviseur. Heb je een vraag over de vorm van de hypotheek van de overledene? De verschillende hypotheekvormen worden hier toegelicht.

Hypotheekvormen