Deze hypotheek kan je niet meer afsluiten

De Spaar Hypotheek kan je niet meer afsluiten. Deze informatie is voor klanten die deze hypotheekvorm al hebben en de informatie hierover willen nalezen.

Hoe werkt de Spaar Hypotheek?

De Spaar Hypotheek van Florius bestaat uit een lening(deel) en een aan Florius verpande spaarverzekering. Het leningdeel en de spaarverzekering zijn aan elkaar gekoppeld. Tijdens de looptijd van de lening los je niet af op de Spaar Hypotheek.

Kenmerken van Spaar Hypotheek

  • Optimaal belastingvoordeel, als je voldoet aan de fiscale voorwaarden
  • Doelkapitaal gegarandeerd tot einde van de looptijd
  • Vaste maandlasten tijdens gekozen rentevastperiode

Past de Spaar Hypotheek (nog steeds) bij je?

Dat hangt af van jouw situatie. Graag zetten we de belangrijkste punten voor je op een rij.

Wanneer past het (nog) wel bij je?

  • Je kan de maandelijkse bruto- en netto maandlast nog steeds betalen.
  • Je wil er zeker van zijn dat je het leningdeel, dat is gekoppeld aan de spaarverzekering, aan het einde van de looptijd helemaal kan aflossen met het bedrag dat je gespaard hebt in de spaarverzekering.
  • Je profiteert nog steeds van de fiscale voordelen van de Spaar Hypotheek, zoals de renteaftrek of de onbelaste uitkering van je verzekering (in geval van box 1).
  • Je hebt, naast de opgebouwde spaarwaarde in de spaarverzekering, voldoende eigen geld en/of inkomen om de eventuele kosten van (onverwachte) gebeurtenissen te kunnen betalen. Denk aan extra aanpassingen aan je woning als gevolg van klimaatverandering, zoals aanpassingen aan de fundering vanwege zakkend grondwater.
  • Je wil de spaarverzekering houden zoals die is. Omdat je bijvoorbeeld tevreden bent over de lagere premies op de bestaande verzekering, de opgebouwde waarde in de spaarverzekering, de belastingvrije uitkering of het afgedekte risico van overlijden in de verzekering.
  • Je hebt nu niet genoeg inkomen om je hypotheek om te zetten naar een andere hypotheekvorm, zoals een annuïtaire of lineaire hypotheek. Omdat uit een berekening is gebleken dat deze andere hypotheekvorm in de toekomst voordeliger voor je uit kan pakken.

Wanneer past het (mogelijk) niet meer?

  • Je kan en wil de maandelijkse bruto- en netto maandlast niet (meer) betalen.
  • Je wil meer flexibiliteit. Bijvoorbeeld bij de keuze voor het te verzekeren bedrag in verband met overlijden van één van de schuldenaren (in geval van Spaar Hypotheek).
  • Je profiteert niet meer van de fiscale voordelen van de Spaar Hypotheek, zoals de renteaftrek of de onbelaste uitkering van je verzekering (in geval van box 1).
  • Je hebt, naast de opgebouwde spaarwaarde in de spaarverzekering, niet voldoende eigen geld en/of inkomen om de eventuele kosten van (onverwachte) gebeurtenissen te kunnen betalen. Denk aan extra aanpassingen aan je woning als gevolg van klimaatverandering, zoals aanpassingen aan de fundering vanwege zakkend grondwater.
  • Je hebt nu voldoende inkomen om je hypotheek om te zetten naar een andere hypotheekvorm, zoals een annuïtaire of lineaire hypotheek. Omdat uit een berekening is gebleken dat deze andere hypotheekvorm in de toekomst voordeliger voor je uit kan pakken.

Je Spaar Hypotheek bij renteherziening

Als je rente afloopt, kan je opnieuw een rentevastperiode kiezen. Dit moment noemen we renteherziening. 3 maanden voordat deze periode afloopt, sturen wij je een renteaanbod voor jouw nieuwe rentevastperiode. Hierin staat waaruit je kan kiezen en wat je vervolgens kan verwachten.

Goed om te weten: Kies je een nieuwe rentevastperiode? Bij een Spaar Hypotheek is een lage rente niet altijd aantrekkelijk. Want je krijgt deze rente dan ook op de spaarverzekering die bij je hypotheek hoort. Hieronder leggen we dit uit.

Verandert je rente, bijvoorbeeld door renteherziening, en wordt deze lager?

  • Dan ga je minder rente betalen over je Spaar Hypotheek.
  • Maar, het opgebouwde bedrag op de spaarverzekering van je Spaar Hypotheek levert nu ook mínder geld op. Om daarom je doelkapitaal te behalen, moet je maandelijks meer premie inleggen op de spaarverzekering die bij je hypotheek hoort.
  • Een lagere rente betekent dus niet altijd dat je maandbedrag lager wordt, omdat je premie stijgt.
  • De risicoklasse van je hypotheek bepaalt mede de hoogte van de rente die je betaalt.

Verandert je rente, bijvoorbeeld door renteherziening, en wordt deze hoger?

  • Dan ga je meer rente betalen over je Spaar Hypotheek.
  • Wel levert het opgebouwde bedrag van je Spaar Hypotheek meer geld op. Hierdoor hoef je maandelijks minder premie in te leggen om je doelkapitaal te halen.
  • Een hogere rente betekent dus niet altijd dat je maandbedrag hoger wordt, want je premie daalt.
  • De risicoklasse van je hypotheek bepaalt mede de hoogte van de rente die je betaalt.

Hulp nodig bij renteherziening? Vraag advies

Een veranderende rente heeft gevolgen voor je maandlasten. Denk hier daarom goed over na voordat je een nieuwe rente kiest. Of vraag advies aan een onafhankelijk financieel adviseur.

Veelgestelde vragen

Het bedrag dat je maandelijks betaalt, bestaat uit rente en daarnaast de premie voor de spaarverzekering. Die premie bestaat uit:

  • spaarpremie om het afgesproken doelkapitaal op te bouwen in de spaarverzekering,
  • en risicopremie voor de overlijdensrisicoverzekering.
Dat kan als je jouw woning verkoopt of je hypotheek oversluit. Neem hiervoor een maand voordat je hypotheekakte bij de notaris passeert, contact met ons op. 
 
De spaarverzekering zorgt ervoor (zolang je alle premies blijft betalen) dat je aan het einde van de looptijd een gegarandeerd bedrag hebt. Met dat bedrag los je aan het eind van de looptijd het leningdeel geheel of gedeeltelijk af. Als je voor een spaarverzekering hebt gekozen en je betaalt maandelijks de premie die we met je hebben afgesproken, dan is het doelkapitaal gegarandeerd. Je houdt dan voor het leningdeel dat je hiermee wilt aflossen geen restschuld over.

Het kan interessant zijn om bij te storten op je spaarverzekering. Dit moet je dan wel doen met vermogen dat je langere tijd kan missen. Dit (deel van je) vermogen kan je namelijk niet meer opnemen, zonder gevolgen voor je belastingen. Met deze bijstorting bouw je versneld kapitaal op, waardoor ook de maandelijkse inleg daalt. Voor het bijstorten moet je wel rekening houden met de bandbreedte-vereiste. Meer informatie hierover is te vinden op belastingdienst.nl.

Wil je eenmalig extra premie storten in de verzekering van jouw Spaar Hypotheek? Neem dan contact op met Advies & Service. Wij berekenen dan voor je hoeveel je extra kan storten in deze verzekering. Je kan ons bellen op 033 - 752 50 00. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 21.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur.

Afhankelijk van de voorwaarden waar je aan hebt voldaan, geef je het vermogen op in box 1 of box 3. Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met een belastingadviseur of kijk op de website van de Belastingdienst. Of dit mogelijk is, lees je terug in de voorwaarden van je spaarverzekering. Soms kan dit direct via Florius. Soms moet je hiervoor contact opnemen met de verzekeraar waar jouw spaarverzekering loopt. Wil je weten bij wie je moet zijn? Neem contact op met jouw adviseur of bel met Advies & Service op 033 - 752 50 00. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 21.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur.

Meer informatie

Onze hypotheken

Bij Florius heb je keuze uit verschillende hypotheekvormen. Wij raden je aan om goed te kijken welke hypotheek het beste bij jou en je situatie past. Samen met een onafhankelijk hypotheekadviseur bijvoorbeeld.

Inloggen mijnFlorius

Je hypotheek aanpassen, extra aflossen of een betaling voor je verbouwing - je regelt het eenvoudig zelf in mijnFlorius. Toegang is zo geregeld.

Een adviseur helpt je op weg!

Samen kijk je welke hypotheek het beste bij jouw wensen past. Er is altijd een adviseur bij je in de buurt en het eerste gesprek is vaak gratis, dus maak snel een afspraak. En bij Florius zitten we er ook klaar voor. Via de telefoon, een chatgesprek en zelfs via beeldbellen. Wel zo persoonlijk toch?