Deze hypotheek kan je niet meer afsluiten

Zo werkt de Hybride Hypotheek

Deze hypotheekvorm bestaat uit een leningdeel en een Hybride Verzekering. Voor het leningdeel van de Hybride Hypotheek betaal je maandelijks rente. Tijdens de looptijd los je niet af op dit leningdeel. Dit leningdeel betaal je pas terug aan het einde van de looptijd, in 1 keer. Deze aflossing doe je met het opgebouwde vermogen op een daarvoor bedoelde polis, de Hybride Verzekering. Voor de opbouw van het vermogen heb je de mogelijkheid om te sparen, te beleggen of een combinatie hiervan. In de Hybride Verzekering kan het risico van overlijden zijn meeverzekerd. Het is mogelijk dat je aan het einde van de looptijd niet voldoende vermogen hebt opgebouwd, waardoor je het leningdeel niet volledig kan terugbetalen. Het overgebleven bedrag moet je dan terugbetalen op een andere manier. Dat kan met eigen geld of met  de verkoopopbrengst van je woning, nadat je die verkocht hebt.

Wijzigen in mijnFlorius

Wil je een wijziging doorgeven? Vaak kan dit ook direct in mijnFlorius.
Naar mijnFlorius

Wanneer bood het uitkomst?

Dit is wanneer de Hybride Hypotheek uitkomst bood

Een Hybride Hypotheek bood uitkomst als je een woning wilde financieren en de lening wilde aflossen door vermogen op te bouwen in een Hybride Verzekering. Zo kon je profiteren van hogere beleggingsresultaten met als gevolg vaak lagere maandlasten. Je loopt wel het risico dat het gewenste geldbedrag in het opbouwproduct niet wordt gehaald, waardoor de hypotheek aan het einde van de looptijd niet (volledig) kan worden afgelost.

Dit is wanneer de Hybride Hypotheek uitkomst bood

Een Hybride Hypotheek bood uitkomst als je een woning wilde financieren en de lening wilde aflossen door vermogen op te bouwen in een Hybride Verzekering. Zo kon je profiteren van hogere beleggingsresultaten met als gevolg vaak lagere maandlasten. Je loopt wel het risico dat het gewenste geldbedrag in het opbouwproduct niet wordt gehaald, waardoor de hypotheek aan het einde van de looptijd niet (volledig) kan worden afgelost.

Lees meer over de Hybride Hypotheek

Heb je een Florius Profijt Hypotheek
Heb je een Compleet Hypotheek van Florius 

Het kan zijn dat de actuele voorwaarden niet op jouw leningdeel van toepassing zijn. Raadpleeg dan de voorwaarden die wel voor jouw leningdeel van toepassing zijn. Deze heb je ontvangen bij het afsluiten van je hypotheek.

 

Past het nog wel bij je?

Dat hangt af van jouw situatie. We zetten de belangrijkste punten voor je op een rijtje.

Wanneer het wel bij je past

  • Je hebt voldoende ander eigen vermogen (bijv. spaargeld) om je hypotheek aan het einde van de looptijd af te lossen als het geldbedrag dat je als doel had niet wordt gehaald.
  • Je hebt voldoende inkomen om vanaf 2031 (datum waarop de hypotheekrente misschien niet meer aftrekbaar is) en aan het einde van de looptijd van de Hybride Hypotheek de lasten van uw hypotheek te kunnen betalen.
  • Je wil je woning verkopen als dit nodig blijkt. Dit kan het geval zijn als de opgebouwde waarde van uw Hybride Hypotheek tegenvalt en er een te hoge schuld overblijft aan het einde van de looptijd van je hypotheek. Hierdoor is het verlengen van uw hypotheek niet mogelijk.
  • Je wil flexibel kunnen kiezen voor sparen en/of beleggen. 
  • Je wil je verzekering houden zoals deze is. Dit kan te maken hebben met: 
    • Lagere premies op de bestaande verzekering
    • De opgebouwde waarde in je verzekering
    • Een belastingvrije uitkering
    • Het afgedekte risico van overlijden in de verzekering 

Wanneer het niet bij je past

  • Je kan tegenvallende beleggingsresultaten niet opvangen en daardoor hou je een mogelijke schuld over aan het einde van de looptijd van je hypotheek:
    • Je hebt niet voldoende ander eigen vermogen (bijv. spaargeld) om de hypotheek aan het einde van de looptijd af te lossen
    • Je hebt in de toekomst onvoldoende inkomen om de lasten van de overgebleven hypotheek te betalen (waarbij rekening gehouden moet worden met een minder wordende hypotheekrenteaftrek)
    • Je wil je woning niet verkopen als de schuld aan het einde van de looptijd van je hypotheek te hoog is
  • Je voelt je niet comfortabel bij (de onzekerheid van) beleggen
  • Je wil zekerheid dat jouw gewenste doelkapitaal wordt gehaald om daarmee (een deel van) de hypotheek af te lossen
 

Hou rekening met restschuld

Met de Hybride Hypotheek loop je het risico dat je niet voldoende vermogen opbouwt tijdens de looptijd. Met het opgebouwde vermogen kan je dan niet de hele hypotheek aflossen. Je houdt een restschuld over. Deze moet je altijd terugbetalen. Je kan dit risico tijdens de looptijd al verkleinen. Check online of je hypotheek betaalbaar voor je blijft: nu én in de toekomst.

Meer over restschuld
Check je hypotheek

 

Hou rekening met restschuld

Met de Hybride Hypotheek loop je het risico dat je niet voldoende vermogen opbouwt tijdens de looptijd. Met het opgebouwde vermogen kan je dan niet de hele hypotheek aflossen. Je houdt een restschuld over. Deze moet je altijd terugbetalen. Je kan dit risico tijdens de looptijd al verkleinen. Check online of je hypotheek betaalbaar voor je blijft: nu én in de toekomst.

Meer over restschuld
Check je hypotheek

 

Hypotheekvorm veranderen

Soms is een andere hypotheekvorm een oplossing om het risico op een restschuld te verkleinen. Je kan je hypotheek bijvoorbeeld omzetten naar een annuïtaire of lineaire vorm. Zo weet je zeker dat je elke maand een gedeelte van je hypotheek terugbetaalt.

Veelgestelde vragen

Dat kan als je je woning verkoopt of je hypotheek oversluit. Neem hiervoor een maand voordat je hypotheekakte bij de notaris passeert, contact met ons op. 
 
Je betaalt de hypotheek terug aan het eind van de looptijd. Dat doe je met het vermogen dat je hebt opgebouwd met de Hybride Verzekering. Heb je niet genoeg vermogen opgebouwd? Dan blijft er een restschuld over. Deze moet je terugbetalen.
In bepaalde situaties is de rente van een Hybride Hypotheek fiscaal aftrekbaar. Wil je weten of dit ook voor jou geldt? Een onafhankelijk hypotheekadviseur kent de fiscale regels en kan je daarover informeren.

Box 1: in box 1 hoef je geen belasting te betalen over het opgebouwde vermogen. Je moet dan voldoen aan een aantal voorwaarden. Lees meer hierover bij de Belastingdienst.

Box 3: de voorwaarden voor box 1 gelden niet. Maar je betaalt soms wel belasting over het opgebouwde vermogen.

  • Je hebt het geld geleend om een woning te kopen. Deze woning is je hoofdverblijf.
  • Je gebruikt het geld op de spaar- of beleggingsverzekering alleen om de lening voor je woning terug te betalen.
  • Het hoogste bedrag dat je tijdens de looptijd in een bepaald jaar inlegt, mag nooit meer dan 10 keer het laagste bedrag zijn dan je tijdens de looptijd in een bepaald polisjaar inlegt. Doe je dat wel, dan moet je soms belasting betalen.
  • De Belastingdienst bepaalt elk jaar welk bedrag je maximaal belastingvrij mag sparen. Spaar je meer? Dan betaal je belasting zodra het gespaarde bedrag uitgekeerd wordt.

Lees meer hierover bij de Belastingdienst.

Er zijn diverse kosten die in rekening gebracht worden. Dit zijn:

• Fondskosten (beheers- en mutatiekosten); deze zijn afhankelijk van de door jou gekozen de fondsen waarin je belegt  

• Doorlopende kosten (bijvoorbeeld polis- en/of administratiekosten); deze vind je terug op je polisblad

 
Deze kosten betaal je uit het opgebouwde vermogen, of worden ingehouden op de premie die je inlegt. Naast deze kosten betaal je mogelijk ook het deel van de premie voor de overlijdensrisicoverzekering uit het opgebouwde vermogen of uit je premie d die je inlegt. Switchen is mogelijk via de MijnReaal-omgeving. In deze omgeving kan je de switchmogelijkheden (beleggongsfondsen) zien. Hier vind je ook de switchformulieren.  

In de Hybrideverzekering is (vaak) een overlijdensdekking opgenomen. Of er een bedrag wordt uitgekeerd bij overlijden en welk bedrag dit is, is afhankelijk van de dekking die je hebt gekozen binnen je verzekering. Als op je polis staat dat een bedrag wordt uitgekeerd bij overlijden, kan dit een vast bedrag zijn. Dit kan ook een percentage van de opgebouwde poliswaarde zijn, als dat meer is dan het vaste bedrag. Je krijgt naast het bedrag dat volgens je polis uitgekeerd wordt bij overlijden, niet ook nog de op dat moment opgebouwde poliswaarde uitgekeerd. Bekijk je polis en de voorwaarden om na te gaan of er een uitkering is bij overlijden en hoe hoog deze uitkering is. 

De nabestaanden kunnen jouw lening onder voorwaarden terugbetalen of voortzetten. Soms moeten nabestaanden belasting betalen. Vraag een belastingadviseur om hulp. Of neem contact op met Florius.  

De Nabestaandendesk staat voor je klaar op werkdagen van 8:30 uur tot 17.30. Voor hypotheken bel je met 033 - 752 54 10 of stuur een mail. Voor Overlijdensrisicoverzekeringen bel je met 033-750 46 50.

Het kan zijn dat een nieuwe overlijdensrisicoverzekering goedkoper is dan wat je nu betaalt. Want de premies voor overlijdensrisicoverzekeringen zijn de laatste jaren sterk gedaald. Ga voor meer informatie naar je onafhankelijk adviseur.

Meer informatie

Vragen over je Hybride Hypotheek?

Bel dan 033 - 752 50 00. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 21.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur. Of neem contact op met je onafhankelijk adviseur. Wist je dat je via florius.nl/contact ook met ons kunt chatten en mailen?

Een adviseur helpt je op weg!

Samen kijk je welke hypotheek het beste bij jouw wensen past. Er is altijd een adviseur bij je in de buurt en het eerste gesprek is vaak gratis, dus maak snel een afspraak. En bij Florius zitten we er ook klaar voor. Via de telefoon, een chatgesprek en zelfs via beeldbellen. Wel zo persoonlijk toch?