Toetsinkomen wel of niet corrigeren op coronasteun
Een ondernemer met een restaurant had in 2020 gebruik gemaakt van de financiële overheidssteun in verband met corona. Soms is het dan nodig een correctie te maken op het toetsinkomen. In dit geval zagen we in de cijfers, dat de onderneming daadwerkelijk inkomen had gemist door de sluiting. Daarom hebben we de ontvangen coronasteun tóch meegenomen in het toetsinkomen. We kijken hierbij altijd naar de individuele situatie.
Rekenen met toekomstig hoger DGA Inkomen
Het inkomen van een DGA is in 2023 verhoogd ten opzichte van eerdere jaren. Bij de bepaling van het toetsinkomen kijken we naar de inkomsten over de jaren 2020 tot en met 2022. De adviseur vraagt of we rekening kunnen houden met het in 2023 gestegen DGA inkomen. We hebben de aangeleverde cijfers zorgvuldig geanalyseerd. Hieruit bleek dat de hogere management fee altijd al bestendig uitgekeerd had kunnen worden. Daarnaast bleek uit de overeenkomst over de management fee, dat deze duurzaam en bestendig was verhoogd. In dit geval konden we daarom rekenen met het in 2023 gestegen DGA inkomen.
Stille reserve benutten
Een ondernemersaanvraag leek niet rond te kunnen komen. De solvabiliteit van de onderneming lag onder onze norm van 20%. Tijdens overleg tussen de adviseur en onze specialist werd duidelijk dat het bedrijfspand al lange tijd niet was getaxeerd. Na een taxatie bleek dat de werkelijke waarde een stuk hoger was dan de balanswaarde. Dit waardeverschil werd in de balans verwerkt. Hierdoor nam de solvabiliteit van de onderneming toe. En voldeed de aanvraag wel aan de norm.