Voor starters op de woningmarkt zijn er verschillende mogelijkheden om de financiële lasten draaglijker te maken. Eén van die slimme oplossingen is de leen-schenk-combinatie (ook wel een leen-schenk-constructie genoemd). Florius heeft haar beleid voor de leen-schenk-combinatie verruimd van 20% naar 50%. Daarmee vergroten we voor starters hun financiële mogelijkheden om een eerste woning te kopen, wat de toegankelijkheid en doorstroming op de woningmarkt bevordert.

Misschien heeft jouw klant ouders die hem graag willen ondersteunen bij de aankoop van de eerste woning. Als zij voldoende financiële middelen hebben, kunnen ze niet alleen een lening verstrekken, maar ook de lasten daarvan terugschenken. Dit noemen we de leen-schenk-combinatie. Het is een slimme manier om meer financiële ruimte te creëren, waardoor starters een hogere hypotheek kunnen krijgen zonder dat de maandlasten stijgen.

 

Hoe werkt het precies?

Je klant sluit samen met de ouders een lening af voor een deel van de aankoopprijs van de woning. Vervolgens spreken ze een schenkovereenkomst af, waarin de ouders de lasten van deze lening jaarlijks ‘voorwaardelijk’ aan hem terugschenken (meestal onder de opschortende voorwaarde van ‘in leven zijn van de schenker’). Hierdoor worden de netto maandlasten verlaagd en houdt de klant meer ruimte over in hun budget.

De voordelen zijn duidelijk: starters kunnen zo een hogere hypotheek verkrijgen met lagere maandlasten, waardoor ze misschien net dat huis kunnen kopen waar ze hun oog op hebben laten vallen. Bovendien kan deze combinatie gunstig zijn voor de vermogensoverdracht binnen de familie, doordat er gebruikgemaakt wordt van schenkingsvrijstellingen.

Laat je klant wel altijd goed begeleiden door een fiscaal deskundig adviseur zodat de leningsovereenkomst en de schenkingsovereenkomst goed worden vastgelegd.

Lees meer hierover in de Kredietgids

Meer informatie over financiële hulp van ouders en de de leen-schenk-combinatie