Aandachtspunten
Regels en wetten
Denk aan huurprijsbepaling, huurcontract,
huurbescherming en proefperiode bij hospitaverhuur. Bij hospitaverhuur voor onbepaalde tijd geldt een proeftijd van 9 maanden waarin de verhuurder zonder opgaaf van reden de huur kan opzeggen. De huurder heeft in die periode geen huurbescherming. Wel heeft de verhuurder een opzegtermijn van 3 maanden.
Toestemming verhuur
Mogelijk heeft de klant, naast toestemming van Florius, ook toestemming nodig van de gemeente en/of Vereniging van Eigenaren (VvE).
Sociale zekerheid
Het ontvangen van huur kan gevolgen hebben voor het recht op bepaalde regelingen vanuit de overheid. Denk aan uitkeringen, subsidies, toeslagen en vangnetregelingen zoals de ziektewet.
Belastingen
Het ontvangen van huur kan gevolgen hebben voor de belasting die de klant moet betalen. Denk hierbij aan hypotheekrenteaftrek, belasting over huurinkomsten, verhuizing naar box 3 en gemeentelijke belastingen.
Verzekeringen
De verhuur moet onder de dekking van een opstalverzekering vallen. Deze is verplicht volgens de voorwaarden van de hypotheek. Sommige verzekeraars verplichten de klant om de gewijzigde situatie aan hen door te geven.
Onderhoud
Als verhuurder is de klant verantwoordelijk voor onderhoud van de woning. De huurder is dat voor kleine reparaties aan het gehuurde deel.
Toestemming bij nieuwe huurder
Voor elk nieuw huurcontract geldt een volledig nieuwe beoordeling. Ook moet bijvoorbeeld opnieuw een taxatierapport worden aangeleverd.
Hypotheek met NHG
Gedeeltelijke verhuur is niet toegestaan voor klanten met een NHG-hypotheek.