Minder dubbele lasten tijdens nieuwbouw

Een spannende tijd voor je klant: de aannemer gaat starten met het bouwen van zijn nieuwbouwwoning. Enerzijds fijn, want zijn droomwoning komt steeds dichterbij. Anderzijds misschien ook een financiële uitdaging, want hij zit vaak met dubbele lasten. Daarom vind je een nieuwe Explain-regel in ons woonbeleid, waardoor jouw klanten minder dubbele lasten hoeven te dragen tijdens de bouw van hun nieuwbouwhuis. Zo kan jij hen nog beter helpen met het realiseren van hun woonplan.

Download het informatieblad ‘Dubbele lasten tijdens nieuwbouw’

De klant moet in de omzettingsofferte tekenen voor ontvangst van het informatieblad ‘Dubbele lasten tijdens nieuwbouw’.
Download het informatieblad

Zo werkt het

Normaal gesproken mogen jouw klanten bij Florius maximaal 50% van de marktwaarde aflossingsvrij lenen. Met de nieuwe Explain kunnen zij hun lopende Florius hypotheek volledig omzetten naar aflossingsvrij. Dit kan alleen als de totale hoogte van de hypotheek lager is dan 75% van de waarde van de woning. Het kan zijn dat je klant een hogere rente betaalt voor de aflossingsvrije hypotheek, maar per saldo dalen zijn maandlasten.

In de Kredietgids vind je deze nieuwe beleidsregel terug als E24. Explain bij overbrugging nieuwbouw: maximum % aflossingsvrij
Naar de kredietgids

Explain-regel

Wanneer geldt deze Explain-regel?

Het aflossingsvrije deel van de hypotheek mag maximaal 75% van de waarde van de woning zijn als aan alle onderstaande voorwaarden is voldaan:

  • De klant heeft een lopende hypotheek bij Florius.
  • De hoogte van deze hypotheek is maximaal 75% van de woningwaarde.
  • De looptijd van deze hypotheek is maximaal 3 jaar.
  • De financiering van de nieuwbouwwoning is ook bij Florius.
  • De lopende- én de nieuwe hypotheek zijn géén NHG-hypotheken.

Let op: je klant houdt onder voorwaarden recht op renteaftrek op beide hypotheken. Een belastingadviseur kan hier mee over vertellen.

Voor wie is deze Explain-regel niet geschikt?

  • Klanten die gebruikmaken van de verhuisregeling.
  • Klanten die renteherziening hebben voor de einddatum van de offerte van de hypotheek voor nieuwbouw. Als de klant eerst rentemiddelt kan hij daarna wel gebruikmaken van deze Explain.

Het is niet mogelijk om de rentevastperiode met deze omzetting tussentijds af te kopen.

Aanvraag indienen

Start met de omzetting van de bestaande hypotheek.

Zet de volledige hypotheek om naar aflossingsvrij. De ingangsdatum van de omzetting moet ná de passeerdatum van de hypotheek voor nieuwbouw zijn. De looptijd vanaf de omzetting mag maximaal 3 jaar zijn. Geef in het vrije tekstveld aan dat je de 'Explain op maximum aflossingsvrij bestaande hypotheek tijdens nieuwbouw' wilt toepassen.

Let op: Het systeem ondersteunt maar 1 wijziging tegelijkertijd en de ingangsdatum kan maximaal 6 maanden in de toekomst liggen. Vermeld daarom in het vrije tekstveld de gewenste totale wijziging, inclusief de gewenste ingangsdatum.


Geef ook hier in het vrije tekstveld aan dat je de 'Explain op maximum aflossingsvrij bestaande hypotheek tijdens nieuwbouw' wilt toepassen. Vermeld ook het leningnummer van de bestaande hypotheek die wordt omgezet. Je kunt rekening houden met de lagere dubbele lasten van de bestaande hypotheek.

De klant moet voor ontvangst van dit informatieblad tekenen in de omzettingsofferte.

Download hier het informatieblad


  • Maak beide hypotheekdossiers compleet
  • Je ontvangt eerst een omzettingsofferte. Na akkoord van de klant kunnen we met minder dubbele lasten rekenen.
  • Je ontvangt vervolgens een bindend aanbod voor de hypotheek voor nieuwbouw
  • Voordat we de omzetting definitief doorvoeren, controleert Operations of de hypotheek voor nieuwbouw is gepasseerd
  • De klant ontvangt een bevestiging van de omzetting per brief

Doe je je aanvraag op bovenstaande manier? Dan houdt Operations rekening met de lagere dubbele lasten bij jouw hypotheekaanvraag voor nieuwbouw.


Veelgestelde vragen

De waarde van de woning wordt bepaald op basis van de bij ons bekende waarde of de klant levert een Calcasa-waarderapport of taxatierapport aan. Een nieuwe waardebepaling vergroot de kans dat de klant met zijn lopende hypotheek in een lagere tariefklasse terechtkomt.

De klant gaat de hogere rente betalen voor een aflossingsvrije hypotheek. Komt de hypotheek door aflossing of waardestijging van de woning onder 85% of 65% van de marktwaarde? Dan krijgt de klant het rentetarief van een lagere tariefklasse.

Rentetarief voor aflossingsvrij
Wil je het rentetarief weten dat je klant gaat betalen voor 'Aflossingsvrij' in de actuele tariefklasse? Ga dan naar de rentetabel op FAN en klik onderaan de pagina op Rentebladen archief voor de historische rentetabellen.

Let op: De klant behoudt onder voorwaarden recht op renteaftrek op de lopende hypotheek. Verwijs de klant voor belastingadvies eventueel door naar een belastingspecialist.

Om aan dit beleid te voldoen, hoort de bouw binnen 3 jaar afgerond te zijn. Door onvoorziene omstandigheden, zoals faillissement van de aannemer, kan dit nog niet zijn gebeurd. In die situatie kan de lopende hypotheek samen met het bouwdepot voor nieuwbouw eenmalig worden verlengd. Let op: wijs een klant er bij verlenging op dat hij niet meer aan de voorwaarden voldoet om de rente op zijn huidige hypotheek af te trekken. Klanten kunnen ervoor kiezen om de bestaande hypotheek weer om te zetten naar aflossend (annuïtair of lineair). Bijvoorbeeld omdat de bouw van de nieuwbouwwoning niet meer doorgaat. Je kunt als adviseur de aflossingsvrije hypotheek weer omzetten voor jouw klanten. Het is echter goedkoper en makkelijker voor de klant om maandelijks extra af te lossen op de hypotheek. Dit regel je samen met je klant via FAN. Kijk hier voor meer informatie.