Met z'n allen!

Wat is Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO)?
Bij Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) bouwt jouw klant samen met andere toekomstige bewoners een aantal woningen of een kleinschalige woonwijk. De grond kopen ze samen en ook bepalen ze samen hoe de woningen en woonomgeving eruit komen te zien. Om ervoor te zorgen dat het woonproject goed verloopt, richten ze een vereniging of stichting op. Deze vereniging of stichting stelt een procesbegeleider aan. Samen betrekken ze een aannemer en architect er bij. De financiering regelt iedereen afzonderlijk en dat kan natuurlijk ook bij Florius!

In de Kredietgids lees je meer over onze financieringsmogelijkheden.

Het CPO-project

Is jouw klant van plan om samen met anderen meerdere huizen te bouwen (collectief particulier opdrachtgeverschap CPO/sociale projectontwikkeling) en is er een kavel gevonden? Dan is de volgende stap het aanvragen van de financiering.

Hoe vraag je financiering voor een CPO-project aan?

  • Een CPO-project valt onder de noemer ‘nieuwbouw’.
  • Aanvragen verlopen zoals gebruikelijk via je adviessoftware
    • Bij het indienen van een aanvraag kies je: ‘renteaanbod voor nieuwbouw’.
    • Bij Projectbouw, Zelfbouw of CPO, kies je CPO. Op die manier ontvang je bij het renteaanbod ook direct de stukkenlijst die toegespitst is op CPO.

Waar moet je op letten bij een CPO-hypotheekaanvraag?

  • Iedere deelnemer regelt zijn eigen financiering. Het is wel handig wanneer alle deelnemers de hypotheek bij jou afsluiten. Zo ben je voor het succes van het project niet afhankelijk van andere adviseurs.
  • Laat de hypotheek van alle deelnemers op hetzelfde moment bij de notaris passeren. De grond wordt namelijk gezamenlijk aangekocht. Dit vraagt een goede planning! Vergeet niet je klanten goed te informeren.
  • Een CPO-project duurt gemiddeld 2,5 jaar. Dat is langer is dan ‘normale nieuwbouw’. Heeft jouw klant een goed overzicht van het gehele traject?
  • Is er een professionele CPO-procesbegeleider aangesteld is? En is er een achtervangovereenkomst gesloten? Hieronder lees je daar meer over.

Tip! Subsidie en lening

Sommige gemeenten of provincies verstrekken subsidies. Denk hierbij aan subsidie voor de kosten voor oprichting voor een verenging/stichting en de kosten voor de architect of bouwbegeleider. Ook is het mogelijk een stimuleringslening aan te vragen om de aanloopkosten te financieren. Meer weten? Adviseer de klant om naar de mogelijkheden te vragen bij de gemeente.

CPO in de Kredietgids

Voor CPO gelden dezelfde regels als voor projectbouw (zie de Kredietgids). Daarnaast vragen we bij een CPO-aanvraag een aantal aanvullende documenten op:

Een procesbegeleidingsovereenkomst: dit is nodig om aan te tonen dat het CPO-project een procesbegeleider heeft.
Een achtervangovereenkomst met een derde partij: dit is nodig voor het geval een koper zijn verplichtingen niet kan nakomen.

Lees meer over CPO hier.