Verwachte ontwikkeling hypotheekrente

Als we naar de renteverwachting kijken, maken we onderscheid tussen lange en korte rente. Samen vormen ze namelijk een belangrijke graadmeter voor de hypotheekrente. Korte rente geldt voor leningen waarvan het rentetarief maximaal vijf jaar is vastgezet. Voor leningen waarbij het rentetarief langer dan vijf jaar vaststaat, geldt lange rente.

Renteverwachting 14 januari 2025

  • Kortlopende rente (variabel en tot 5 jaar vast): verder omlaag
  • Langlopende rente (langer dan 5 jaar vast): bescheiden daling

Uitgebreide renteverwachting

Op 18 december verlaagde de ECB haar officiële rentetarieven. Het depositotarief stelde zij voor de vierde keer op rij met 25 basispunten naar beneden bij, naar 3%. Vóór juni stond het depositotarief nog op 4%, het hoogste niveau sinds de introductie van de euro. Het depositotarief heeft veel invloed op de rentes op financiële markten, die op hun beurt weer bepalend zijn voor de rentes op hypotheken.

Wij denken dat er nog meer renteverlagingen zullen volgen. De depositorente ligt namelijk ruim boven het neutrale renteniveau, een fictief, modelmatig geschat renteniveau waarbij het ECB-beleid een remmende noch een stimulerende invloed op de econome heeft. Volgens onze inschatting ligt de neutrale rente op 1,5%. Het ruime verschil tussen de depositorente en de neutrale rente suggereert dat de ECB de economische activiteit afremt. Eerder was dat nodig, omdat de inflatie hoog was. Inmiddels is de inflatie zodanig gedaald dat de ECB het rempedaal kan loslaten.

De inflatie is duidelijk naar beneden gekomen sinds oktober 2022, toen de ECB het depositotarief rap naar 4% verhoogde. Inmiddels ligt de inflatie met 2,4% nipt boven het 2%-streefniveau van de ECB. Hoewel klimaatrisico’s en geopolitieke spanningen roet in het eten kunnen gooien, zal de inflatie naar verwachting verder afnemen. Conjunctuurindicatoren wijzen namelijk op een gematigde economische groei. Vooral de industrie heeft het lastig.

Als de inflatie inderdaad afneemt, kan de ECB vasthouden aan haar huidige koers. Volgens onze prognoses zal zij de rentetarieven bij de komende rente-overleggen telkens met 25 basispunten verlagen. Volgens onze prognoses zal het depositotarief eind dit jaar op 1,25% staan en uiteindelijk uitkomen op 1% in het jaar erna. In lijn hiermee zal ook de rente op hypotheekleningen met een korte rentevast periode omlaaggaan.

De speelruimte voor de ECB om de beleidsrente te verlagen wordt mede bepaald door het beleid van de Amerikaanse centrale bank. Een te groot verschil tussen de Europese en de Amerikaanse beleidsrentes kan namelijk leiden tot wisselkoersschommelingen. Volgens de laatste berichten presteert de Amerikaanse economie iets beter dan verwacht, wat leidt tot twijfel over het aantal te verwachten renteverlagingen in de VS. Mogelijk valt dat aantal lager uit dan eerder werd verwacht, omdat de Amerikaanse arbeidsmarkt goed blijft presteren en Trumps.

Daarnaast zijn er nogs Trumps plannen voor de economie. Die kunnen de bbp-groei in de VS eerst aanzwengelen en vervolgens juist verzwakken. Een lagere vraag vanuit de VS zal de wereldhandel afremmen, waardoor ook de economische groei in de eurozone onder druk zal komen. Dit vooruitzicht vormt extra reden voor de ECB om de rentetarieven te verlagen tot onder de ‘neutrale rente’, zodat de economische terugval wordt verzacht.

Het vooruitzicht van verdere renteverlagingen leidt tot een daling van de lange rente. In juni piekte de 10-jaars rente op Nederlandse staatsleningen nog op 3%. Vervolgens daalde de rente naar 2,4% in december. De afgelopen maand is de 10-jaars rente weer wat opgelopen naar 2,8% vanwege de iets hogere rente in de VS onder invloed van de gunstigere berichten over de Amerikaanse economie. Volgens ons is dat van tijdelijke aard en zal de lange rente later weer gaan dalen richting 1,75% eind dit jaar. In lijn hiermee zullen ook de tarieven op hypotheken met een langere rentevast looptijd afnemen.

Disclaimer

De in deze publicatie neergelegde opvattingen zijn gebaseerd op door ABN AMRO betrouwbaar geachte gegevens en informatie, die op zorgvuldige wijze in onze analyses en prognoses zijn verwerkt. Noch ABN AMRO, noch functionarissen van de bank kunnen aansprakelijk worden gesteld voor in deze publicatie eventueel aanwezige onjuistheden. De weergegeven opvattingen en prognoses houden niet meer in dan onze eigen visie en kunnen zonder nadere aankondiging worden gewijzigd.
Woningmarktmonitor

Meer weten? Bekijk de woningmarktmonitor

De ramingen voor de woningmarkt lees je in de laatste versie van de Woningmarktmonitor van Het Economisch Bureau van ABN AMRO.

Philip Bokeloh is senior econoom bij het Economisch Bureau van ABN AMRO

Hier analyseert hij onder andere de Nederlandse huizenmarkt. Ook volgt hij de laatste ontwikkelingen op de financiële markten en schrijft hij mee aan projectrapporten. Bijvoorbeeld over de grondstoffenmarkten, het pensioenstelsel, de gezondheidszorg en het onderwijs.