Renteverwachting 30 maart 2025
- Kortlopende rente (variabel en tot 5 jaar vast): verder omlaag
- Langlopende rente (langer dan 5 jaar vast): bescheiden daling
Uitgebreide renteverwachting
De ECB zal de depositorente verder verlagen om het neutrale renteniveau te bereiken. Op 6 maart verlaagde de ECB (Europese Centrale Bank) haar officiële rentetarieven. De depositorente werd voor de zesde keer op rij met 25 basispunten verlaagd naar 2,5%. de depositorente heeft veel invloed op de rentetarieven in de financiële markten, zoals de hypotheekrente. Wij denken dat er meer renteverlagingen zullen volgen omdat de depositorente in feite ruim boven het neutrale renteniveau ligt. Dit is een fictief, geschat renteniveau waarbij de ECB de economische groei noch remt, noch stimuleert. Volgens onze schatting is de neutrale rente 1,5%. Het verschil tussen de depositorente en de neutrale rente suggereert dat de ECB momenteel de economische activiteit afremt.
Omdat de inflatie nu zo sterk is gedaald, kan de ECB het rempedaal loslaten. De inflatie is duidelijk gedaald sinds de piek van 10,6% in oktober 2022, toen de ECB de depositorente snel verhoogde naar 4%. In februari 2025 bedroeg de inflatie 2,4%, dicht bij het ECB-streefniveau van 2%. Verwacht wordt dat de inflatie verder zal dalen. Het consumentenvertrouwen en industriële indicatoren wijzen namelijk op een gematigde economische groei. Als de inflatie inderdaad afneemt, kan de ECB vasthouden aan haar huidige koers en doorgaan met het verlagen van de rentetarieven. In lijn hiermee zal ook de rente op hypotheken met een korte rentevaste periode dalen.
Verdere renteverlagingen zullen ook leiden tot een daling van de lange rente. Afgelopen mei piekte de 10-jaars rente op Nederlandse staatsobligaties op 3%, maar daalde daarna naar 2,6%. In lijn met de 10-jaars rente op Nederlandse staatsobligaties zal ook de rente op hypotheken met een langere rentevaste periode dalen. We verwachten echter dat de daling minder groot zal zijn dan bij staatsobligaties. Dit komt doordat de risico's voor kredietverstrekkers toenemen in een onzeker economisch klimaat en de kosten van dit hogere kredietrisico zullen worden doorberekend in de hypotheekrente.
Trump en nieuwe Duitse schulden leiden tot onzekerheid en iets hogere hypotheekrentes. Binnenkort kondigt president Trump nieuwe tarieven aan, wat voor onzekerheid zorgt. Niet alleen kan dit gevolgen hebben voor de Nederlandse export, maar de EU zou zelf ook kunnen reageren met extra tarieven, wat ook gevolgen zou kunnen hebben voor de Nederlandse import uit de VS. Hoewel dit de inflatie zou kunnen verhogen, kunnen hogere tarieven de wereldwijde handel en vraag drukken, waardoor de inflatie daalt. De ECB zou kunnen reageren met lagere rentetarieven als de EU-economie lijdt. Het blijft dus onzeker. Tegelijkertijd hebben onze buren in Duitsland ingestemd met een schuldenpakket van 1 biljoen euro voor de komende jaren. Dit brengt risico's met zich mee voor de kredietmarkt (meer schuld), waardoor de rentetarieven licht stijgen en dus ook de hypotheekrente in de afgelopen dagen.
Disclaimer
De in deze publicatie neergelegde opvattingen zijn gebaseerd op door ABN AMRO betrouwbaar geachte gegevens en informatie, die op zorgvuldige wijze in onze analyses en prognoses zijn verwerkt. Noch ABN AMRO, noch functionarissen van de bank kunnen aansprakelijk worden gesteld voor in deze publicatie eventueel aanwezige onjuistheden. De weergegeven opvattingen en prognoses houden niet meer in dan onze eigen visie en kunnen zonder nadere aankondiging worden gewijzigd.
Meer weten? Bekijk de woningmarktmonitor
De ramingen voor de woningmarkt lees je in de laatste versie van de Woningmarktmonitor van Het Economisch Bureau van ABN AMRO.

Mike Langen
Mike Langen is econoom bij het Economisch Bureau van ABN AMRO, waar hij sinds 2024 werkt. Hij houdt zich daar onder andere bezig met de analyse van de Nederlandse woningmarkt en de ontwikkelingen op de financiële markten.