Nico Stolwijk
Vereniging Eigen Huis
‘Vooral starters die meer moeten lenen, raken in de problemen. Door de stijgende huizenprijzen is een koopwoning voor steeds minder van hen weggelegd, tenzij ouders bijspringen. Dit heeft weer als ongewenst effect dat de kloof tussen de vermogenden en minder vermogenden in de samenleving steeds groter wordt. Immers, iemand met een koopwoning doet normaliter aan vermogensvorming in het huis.
Zij die niet in staat zijn om een woning te kopen, moeten dit voordeel missen. De enige structurele oplossing is meer woningen bouwen, dit levert namelijk doorstroming op. Daarbij moet de financiering voor een woning natuurlijk wel verantwoord zijn. De adviseur moet dus achter zijn advies staan en is daar ook verantwoordelijk voor. Meedenken met een klant is natuurlijk prima - misschien is bijvoorbeeld een starterslening mogelijk of zijn er nog andere instrumenten - maar er zijn grenzen aan wat kan en verantwoord is. Als er wordt afgeweken van de leennormen moet een adviseur dit verantwoorden. Dit geldt overigens voor iedere adviseur.’
Jurgen Troost
A&S Financieel Adviseurs bv (Hilversum)
‘Bij onze organisatie zijn de kwaliteit van advies, creativiteit en service belangrijke waarden. Aan de hand hiervan worden alle klantvragen dan ook getoetst, en in sommige gevallen conflicteert dat. We beschermen onze klant tegen de mogelijke risico’s en benoemen daarbij de financiële gevolgen. Zo adviseren we klanten om een financieringsvoorbehoud op te nemen, oftewel een ontbindende voorwaarde in de koopakte bij koop van de woning.
Als een klant zelf kiest om dit niet te doen en het risico te nemen een huis te kopen, leggen we dit goed vast. Zelf bewaken we echter ook het risico, door bijvoorbeeld het voorbehoud te verlagen of een financieringsverklaring af te geven. Een geldverstrekker die voorspelbare kwaliteit levert, maakt daardoor het verschil. We denken dan ook graag mee in een passende oplossing voor onze klanten.
Nico van Lieshout
BNL Hypotheektrefpunt (Oss)
‘Door de krapte op de woningmarkt is de strijd om een huis hevig en exploderen de huizenprijzen, dit is een ongezonde situatie. De enige oplossing hiervoor is het in balans brengen van vraag en aanbod door betaalbare huizen te bouwen. Het is wel belangrijk om met deze verhitte woningmarkt niet ten koste van alles een hypotheek te willen sluiten. Daarnaast moeten wij als adviseurs ook het belang van de klant niet uit het oog verliezen.
Als cliënten een woning willen kopen is het belangrijk eerst het maximale hypotheekbedrag en de maximale maandlasten te berekenen, zeker wanneer cliënten tot het maximale willen gaan. We adviseren de cliënt om voor langere tijd een rentevaste periode te kiezen. Het kan zijn dat de cliënt ook extra spaargeld in moet leggen. Dit is het geval wanneer de taxatiewaarde van de woning lager is dan de verkoopprijs. Als dat spaargeld er niet is, kan cliënt de hypotheek niet rond krijgen.’
Woningjacht: zo gaan adviseurs ermee om
Arjen Groot
Van Bruggen Adviesgroep (Utrecht & IJsselstein)
‘De schaarste aan woningen leidt tot torenhoge woningprijzen. De financierbaarheid is mede door de lage rente in de meeste gevallen nog steeds realiseerbaar en woonlasten blijven betaalbaar. Voor kopers is dit laatste essentieel en bepalend voor de hoogte van de hypothecaire geldlening. In ons advies houden wij de betaalbaarheid dan ook scherp in de gaten en voeren daar gericht gesprekken over. Het huishoudboekje moet passen bij de gewenste levenstandaard. Is dit niet het geval, dan adviseren wij de woning niet aan te kopen.
In veel gevallen is de koopsom hoger dan de werkelijke getaxeerde waarde. Dit verschil wordt betaald door eigen middelen zoals spaargeld of schenkingen in te brengen. Daarnaast maken wij onze klanten bewust van het feit dat in de huidige koopsom een deel “lucht” zit en deze normaliter (aanzienlijk) lager geweest zou zijn. In slechte (economische) omstandigheden kan dit bij verkoop leiden tot een negatieve opbrengst.’