‘Moeilijk uit te leggen, maar geen hinder voor intermediairs’
Arjen Groot
hypotheekadviseur Van Bruggen Adviesgroep (Utrecht)
“Voor intermediairs is het lastig. Het is onterecht en niet aan de consument uit te leggen dat in bepaalde, veel voorkomende gevallen een kostbaar rapport gemaakt moet worden, terwijl dit in de huidige situatie goed onderbouwd en tegen geringe kosten aangetoond kan worden.”
“De redenen waarom een modeltaxatie niet – en een gevalideerd rapport wél – acceptabel zijn, is zowel de consument als het intermediair niet duidelijk. De kosten liggen ook nog eens bij de consument, de klant van het intermediair én de geldverstrekker. Niet uit te leggen dus.”
“Het voert te ver om te zeggen dat het intermediair ‘last’ krijgt van deze nieuwe maatregel. De nieuwe Europese richtlijn draagt namelijk bij aan een bijkomend (on)gewenst neveneffect: het afsluiten van persoonlijke leningen of andere kredietvormen om bijvoorbeeld een kleine verbouwing te financieren. Hiervoor is geen duur rapport noodzakelijk.”
“Tevens heeft een krediet invloed op de leencapaciteit bij het afsluiten van toekomstige hypotheken voor de aanschaf van een nieuwe woning. De adviesgevoeligheid met betrekking tot het afsluiten van een krediet óf het op termijn kunnen kopen van een nieuwe woning neemt toe. Ook deze rekening zal de consument, de klant van een geldverstrekker, moeten betalen.”
Tijs Pellemans
directielid Calcasa (Delft)
“Op dit moment worden er door veel verschillende geldverstrekkers modelmatige taxaties van Calcasa geaccepteerd. Zolang het risico beperkt is, biedt een modelwaarde een snel, volledig digitaal en goedkoop alternatief. Helaas zet de EBA-richtlijn hier straks een streep doorheen. Daarbij wordt in meer gevallen een taxatie vereist, want alle ‘structurele wijzigingen’ en ‘contractuele aanpassingen’ vereisen een taxatie. Dit kan een kleine verhoging of het aanpassen van een aflossingsvorm zijn.”
“Gelukkig roept de richtlijn ook op tot proportionaliteit. Een geldverstrekker kan op basis van het risico en het onderpand kiezen welke taxatie het beste past. Dit kan ook modelwaarde aangevuld met een taxateur zijn. Dit zal iets duurder zijn en langer duren, maar biedt een mooi alternatief voor volledige taxaties. Het zou jammer zijn als een klant met een LTV van 60 procent vanwege een kleine verhoging voor verduurzaming de kosten van een volledige taxatie moet maken.”
Martin van Musscher
manager marketing & business development NWWI (Houten)
“Het intermediair zal hier geen hinder van ondervinden, omdat geldverstrekkers zullen gaan bepalen of en onder welke voorwaarden een desktop/hybride wordt toegestaan. Deze eisen zullen door het NWWI worden verwerkt in het aanvraagtraject van het rapport.”
“De EBA-richtlijnen zijn betreffende de waardering van onroerend goed in feite een verduidelijking van artikel 19 van de Mortgage Credit directives 2014/17/EU. Dit artikel liet ruimte om gebruik te maken van modelwaarden en WOZ-waarden.”
“Vanaf volgend jaar dient er altijd een taxateur bij een waardering van de woning betrokken te zijn en is deze feitelijk eindverantwoordelijk voor deze waardering. Dit kan middels een fysieke taxatie of een nieuw desktop taxatierapport. Dit rapport wordt ook wel hybride genoemd en biedt het beste van twee werelden.”
“Bij dit rapport wordt gebruikt gemaakt van modelwaarden en de marktkennis van de taxateur zonder dat een fysieke inspectie noodzakelijk is. Dit rapport is goedkoper en kan dan ook snel worden geleverd. In beide gevallen wordt het taxatierapport gevalideerd en vallen de taxateurs onder het doorlopend toezicht van het NRVT.”
Nico Stolwijk
manager belangenbehartiging Vereniging Eigen Huis
“Huiseigenaren worden door de nieuwe richtlijn onnodig op kosten gejaagd. Het is niet uit te leggen aan een huiseigenaar, die nog een kleine hypotheek ten opzichte van de waarde van de woning heeft, dat hij 400 tot 500 euro moet betalen voor een taxatie als de hypotheek wordt aangepast. Aan het rapport heb je verder niets en al die extra taxaties leiden alleen maar tot vertragingen. Bovendien heeft DNB recent nog aangetoond dat fysieke taxatie ook niet altijd even betrouwbaar zijn.”
“Vereniging Eigen Huis heeft er daarom bij DNB en de politiek op aangedrongen om deze kostenverhogende en consumentonvriendelijke Europese taxatierichtlijn niet in de Nederlandse wetgeving op te nemen. Deze oproep heeft tot Kamervragen geleid. Helaas heeft minister van Financiën Wopke Hoekstra laten weten niet te kunnen ingrijpen in het besluit van DNB om de Europese regelgeving in te voeren. Wel heeft hij laten weten zich in Europa in te zetten om op den duur weer gebruik te gaan maken van een volledig modelmatige waardebepaling. Vereniging Eigen Huis volgt de ontwikkelingen nauwlettend.”