Op 15 maart zijn de Provinciale Statenverkiezingen. Dan wordt er gekozen wie de vertegenwoordigers van de provincie worden. Zij beslissen over de zaken die te klein zijn voor de Tweede Kamer, maar te groot voor de gemeente. Bijvoorbeeld over indeling van de ruimte, waar een natuurgebied komt, hoe wegen lopen en waar woningen gebouwd mogen worden. De Provinciale Staten gaan hier de komende 4 jaar mee aan de slag. Hoe gaan ze dit aanpakken en over hoeveel woningen hebben we het nu eigenlijk per provincie?
Drenthe
Goed, betaalbaar en levensloopbestendig wonen zijn onderwerpen die spelen in de provincie Drenthe. Dit moet ervoor zorgen dat wonen in de toekomst voor iedereen mogelijk is. Hiervoor is de Drentse Woonagenda tot stand gekomen. De Provinciale Staten gaan de komende jaren hiermee aan de slag om te zorgen dat er tot 2030 zo’n 13.000 nieuwe woningenkomen.
Flevoland
Ook Flevoland heeft een woonagenda om ervoor zorgen dat Flevoland goed bewoonbaar blijft. De vraag vanuit het Rijk is om 100.000 woningen te bouwen tot 2030. Dat vraagt meer dan alleen het bouwen van huizen. Ook moet er op gelet worden dat faciliteiten goed bereikbaar blijven en de openbare ruimte op de juiste manier wordt ingericht.
Friesland
In Fryslân kunnen de komende 8 jaar zo’n 17.500 woningen worden gebouwd voor verschillende doelgroepen. In de nieuw te bouwen woningen moeten passen bij de huidige en toekomstige behoefte. Dat betekent voldoende woningen voor ouderen en betaalbare woningen.
Gelderland
In Gelderland staat in het Actieplan Wonen hoe zij de komende jaren de bouw van ongeveer 45.000 woningen gaan versnellen. Regio’s waar de druk op de woningmarkt het hoogst is, gaan eerst in een bouwversnelling. Bijvoorbeeld door vergunningaanvragen snel te behandelen en procedures te versimpelen. Tot 2030 moeten er in Gelderland 80.000 nieuwe woningen bij komen.
Groningen
De provincie Groningen gaat 28.500 huizen bouwen voor 2030. Hiervoor hebben de gemeenten en provincies met minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening drie regionale woondeals ondertekend. In de woondeals staan afspraken over het aantal woningen dat per regio gebouwd wordt en wat de belangrijkste locaties zijn.
Limburg
In Limburg is de Woonmonitor ontwikkeld. Hierin staat onder andere de ontwikkeling van de woningvoorraad met informatie over onder andere woningtypen, eigendom, leegstand en koop- en huursector, demografie en plancapaciteit. De komende jaren werkt Limburg aan de realisatie van 26.550 woningen.
Noord-Brabant
Tot 2040 neemt de vergrijzing in Noord-Brabant sterk toe. Dat vraagt om extra aandacht voor wonen, zorg en welzijn van senioren. Vanuit de provincie Noord-Brabant worden er daarom diverse initiatieven ontwikkeld om samen met gemeenten en andere partners hierop in te spelen. In deze provincie moeten voor 2030 nog 130.000 woningen worden gebouwd.
Noord-Holland
De provincie Noord-Holland heeft een bouwambassadeur aangesteld voor de versnelling en samenwerking van woningbouwprojecten. De bouwambassadeur is het eerste aanspreekpunt voor partijen die willen bijdragen aan de versnelling van de woningbouwproductie. Hij informeert de provinciale staten hierover. In Noord-Holland worden de komende jaren 165.000 nieuwe woningen bijgebouwd.
Overijsel
In 2021 ondertekenden de provincie en de Overijsselse gemeenten de regionale Woonagenda’s Twente en West-Overijssel. Daarin staat hoe zij de woningbouwopgave voor elkaar willen krijgen. Met als doel: een woningmarkt waar vraag en aanbod in evenwicht zijn. Dit zorgt voor de bouw van 60.000 extra woningen tot 2030 in lijn met de veranderende woningvraag.
Utrecht
De provincie Utrecht blijft groeien en heeft meer betaalbare en goed bereikbare woningen nodig. Ze willen hiervoor 10.000 woningen per jaar gaan bouwen. De helft van deze woningen moet deel uitmaken van het sociale en middensegment. Utrecht wil voor 2030 nog 83.500 woningen bouwen.
Zeeland
Veel mensen zijn op zoek naar snel beschikbare, tijdelijke en betaalbare woonruimte. Daarom willen ze in Zeeland tot 2028 tenminste 800 flexwoningen realiseren. Dat zijn bijvoorbeeld woningen die tijdelijk ergens staan. Bovendien is dit flexibele woonconcept zeer geschikt voor starters. Zeeland wil de komende 8 jaar 16.500 woningen bouwen.
Zuid Holland
In Zuid-Holland zijn ruim 200.000 betaalbare woningen nodig voor 2030. Ze willen snel en veel bouwen, maar ook toekomstbestendig bouwen, dus circulair en energieneutraal. Ook in Zuid Holland wordt ingezet op flexwonen en om de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen.
Meer weten over de Provinciale Statenverkiezingen in jouw provincie? Kijk hier voor meer informatie.