Een logboek van biedingen bijhouden is vanaf 1 januari 2023 verplicht voor een grote groep makelaars. We vroegen Sharon Regeer van DBA Advies om haar ongezouten mening over deze ontwikkeling.

Drie brancheverenigingen van makelaars lanceerden een digitaal logboek, waarin je de biedingen op een huis kan bijhouden. Sinds 1 januari 2023 zijn aangesloten makelaars verplicht om het te gebruiken. Verkopers, kopers en andere bieders krijgen via dit logboek achteraf een helder beeld van hoeveel er op een woning is geboden. Het kabinet lijkt van plan het biedlogboek ook bij wet te verplichten.

 

Leren van overbieden

“Een goede ontwikkeling”, zegt Sharon, adviseur hypotheken en verzekeringen bij DBA Advies. “Vooral in de tijd dat er veel werd overboden, visten mensen vaak achter het net. Vervolgens wisten ze nooit voor welke prijs het huis weg was gegaan. Zulke informatie kan helpen bij jouw volgende bieding op een ander huis.”

 

Droomhuis mag wat kosten

“Mensen die al lang op zoek zijn en van wie al een hoop biedingen zijn afgewezen, hebben eerder de neiging om hoog in te zetten. Zeker bij een huis dat ze heel graag willen hebben. ‘Je droomhuis mag wat kosten’, denken ze dan. Toch is overbieden lang niet altijd in hun beste belang.”

 

Prijzen opdrijven

Makelaars spelen regelmatig een sturende rol in het biedproces, zegt Sharon. “Sommigen doen uitspraken die prijsopdrijvend werken. Via dit logboek krijg je achteraf te zien of je hierdoor als koper misschien veel te veel hebt betaald. Zo leer je na afloop van je eventuele fouten. Dit transparante proces is trouwens ook goed voor de makelaars, vind ik. Zij worden ‘gedwongen’ om hun werk zo eerlijk mogelijk uit te voeren.”

“Dit inzichtelijke proces is een mooie vooruitgang ten opzichte van vroeger”

Perfect systeem bestaat niet

“Huizenkopers zouden het natuurlijk nog fijner vinden als je tíjdens het proces ziet wat er precies gebeurt: een ‘live’ logboek”, aldus Sharon. “Maar ja, dan kan de hoogste bieder binnen de bedenktijd altijd zijn bod weer intrekken, zodra hij ziet dat ie te hoog zat. Het ideale systeem voor alle betrokkenen bestaat niet. Dat het nu achteraf inzichtelijk wordt, is al een mooie vooruitgang ten opzichte van hoe het was.”

 

Verbeterplan als basis

Het logboek is een gevolg van het verbeterplan dat Vereniging Eigen Huis (VEH), minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en makelaarsorganisaties NVM, VBO en Vastgoedpro ondertekenden. Dat plan heeft als doel het duidelijke er transparanter maken van het koopproces. Het idee ontstond na een reeks klachten die binnenkwamen bij VEH. Het verbeterplan focust ook op een aanscherping van de gedragscodes van makelaars en de invoering van tuchtrecht binnen het proces. De aanleiding voor dat laatste ligt in het feit dat makelaars en taxateurs ‘gerommel’ in de huizenmarkt willen tegengaan, zoals het opdrijven van prijzen en het sluiten van onderhandse deals.