Wat wil de politiek met de woningmarkt?
Dat er een woningtekort is, is evident. De woningmarkt is dan ook een van de centrale thema’s van de komende Tweede Kamerverkiezingen. Maar dit probleem heeft allerlei implicaties op verschillende beleidsterreinen. De huren bevriezen, leidt tot minder woningbouw zo is de vrees; de overdrachtsbelasting verhogen voor beleggingsvastgoed heeft negatieve gevolgen voor starters op de huurmarkt, enzovoort en zo verder.
Wij hebben de verschillende standpunten voor je op een rijtje gezet. Hierbij hebben we alleen standpunten meegenomen van partijen die meededen aan de vorige Tweede Kamerverkiezingen en is alleen gekeken naar de woningmarktplannen van deze partijen.
De hypotheekrenteaftrek lijkt zijn langste tijd te hebben gehad. Bijna alle partijen zijn voor het afbouwen van die aftrek.
Klik op de + om het standpunt te lezen.
Wat vinden de partijen?
Vanwege het woningtekort willen praktisch alle partijen hetzelfde: bouwen. De meeste partijen hebben ambitieuze plannen die sterk op elkaar lijken.
Klik op de + om het standpunt te lezen.
Wat vinden de partijen?
Het is voor veel Nederlanders lastig om door te stromen naar een volgende woning; de woningmarkt zit vast door hoge prijzen, grote vraag en weinig aanbod.
Klik op de + om het standpunt te lezen.
Wat vinden de partijen?
De wereld is er niet bepaald overzichtelijker op geworden sinds COVID-19 zich eind 2019 aandiende in China en in de maanden daarna uitgroeide tot een pandemie. Als we ons concentreren op Nederland, wordt echter wel duidelijk dat ons land het relatief goed doet vergeleken met andere ontwikkelde economieën. Nadat de Nederlandse economie in het tweede kwartaal met 8,5% kromp, volgde in het derde kwartaal een sterke opleving en kon een plus van 7,7% worden genoteerd, blijkt uit cijfers van ABN AMRO.
Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar lag het BBP van Nederland in de eerste drie kwartalen per saldo 2,9% lager. Dat is net iets minder dan de Verenigde Staten en een stuk minder dan de meeste eurozonelanden. Het Verenigd Koninkrijk tekende een daling op van 9% in dezelfde drie kwartalen. Maar ook Zweden en Duitsland stonden na drie kwartalen op -4%.
De ‘tweede golf’ is in Nederland relatief vroeg begonnen en duurt nog steeds voort. Economen houden er rekening mee dat de huidige maatregelen van het kabinet om het virus in te dammen zeker tot en met volgend jaar zullen voortduren. Voor het vierde kwartaal wordt een krimp verwacht van 2,7%, wat betekent dat de economische terugval tijdens de tweede golf een stuk geringer is dan tijdens de eerste golf.
Als ondertekenaar van de Parijsakkoorden ziet de overheid duurzaam wonen als een manier om klimaatverandering te bestrijden en de energietransitie vooruit te helpen. Vrijwel alle partijen zijn het daarover eens. Hoe moet verduurzaming gebeuren?
Klik op de + om het standpunt te lezen.