Sterke groei huizenprijzen
In januari heeft het Economisch Bureau van ABN AMRO de voorspellingen voor de woningmarkt in 2021 flink naar boven aangepast, naar een stijging van 5%. Een kwartaal later, in april, werden de voorspellingen nóg eens naar boven bijgesteld. Voor dit jaar ging het Economisch Bureau toen uit van een gemiddelde huizenprijsstijging van 7,5%. Momenteel is de verwachting dat de spanning op de woningmarkt leidt tot 11 procent hogere huizenprijzen. Voor 2022 verwacht het bureau een stijging van 2,5% in plaats van 1%, maar gezien de cijfers van dit jaar kan dat nog alle kanten op.
Daling aantal transacties
Hoewel er nu in hoog tempo wordt gevaccineerd en we steeds meer beperkende maatregelen gaan loslaten, is het toch waarschijnlijk dat het aantal werklozen in 2021 zal toenemen. Dit zal gevoeld worden door minder woningaankopen, daarna via een lagere huizenprijsstijging. Na een stijging van de transacties met 7,5% in 2020 verwacht het Economisch Bureau dat woningaankopen in 2021 dalen met 10% en in 2022 met 5%. Deze daling is nog niet ingezet, aangezien het aantal werklozen vooralsnog mee blijkt te vallen. Daarbij moet gezegd worden dat de steunmaatregelen vanuit de overheid nog niet zijn ingetrokken.
Hypotheekrente stabiliseert
De afgelopen maanden dreigde de overheidsrente op te lopen door de hogere inflatie. Maar de Europese Centrale Bank (ECB) maakte een einde aan deze rentestijging door op nog grotere schaal schulden op te kopen. Het vastberaden optreden van de ECB sterkt de verwachting dat de hypotheekrente voorlopig laag blijft. Maar als de hypotheekrente stabiliseert, groeit het bedrag dat kopers kunnen lenen niet meer. Dit betekent dat het gunstige effect van de lage hypotheekrente op de woningmarkt geleidelijk zal afnemen. Kijkend naar het afgelopen half jaar lijkt de hypotheekrente inderdaad te stabiliseren.
Tekort aan nieuwbouwwoningen
Het gebrek aan nieuwbouw is nog een reden om een afname van het aantal woningverkopen te verwachten. Onder andere door de slepende stikstofcrisis zijn er de laatste jaren weinig bouwvergunningen verstrekt. De beperkte doorstroom naar een nieuwbouwwoning remt de verkoop van bestaande woningen. Het tekort aan nieuwbouwwoningen draagt bij aan hogere waarderingen op de huizenmarkt, zeker wanneer de vraag naar huizen zo sterk is als nu. De vraag naar woningen is de afgelopen periode toegenomen, omdat door de coronapandemie een goede woning belangrijker is geworden voor mensen.
Huizenprijzenstijging vooral buiten Randstad
De woningbouw gaat ondanks corona door, maar blijft door allerlei problemen, waaronder een gebrek aan in het verleden afgegeven vergunningen, achter bij de behoefte en bij de bevolkingsgroei. Er is wel een regionale verschuiving zichtbaar. Eerder stegen de huizenprijzen vooral in de grote steden; nu is dat vooral in de randgemeenten en de steden buiten de Randstad.