Voor hetzelfde geld: een studio in de de Pijp in Amsterdam of een boerderij in de Achterhoek
De prijzen van bestaande koopwoningen zijn tussen 2015 en augustus 2020 met bijna 45% gestegen. Koopwoningen in de Randstad stijgen sneller in prijs dan in de regio’s daarbuiten. Niet verwonderlijk dat mensen mijmeren over wat zij voor de waarde van hun Randstedelijke woning in de rest van Nederland kunnen kopen.
Dat is precies de insteek van het programma Voor Hetzelfde Geld dat bij RTL 4 zijn tweede seizoen beleeft en inspeelt op een maatschappelijke ontwikkeling: de trek uit de stad. Natasja Froger verrast woningzoekenden met drie huizen buiten de Randstad die aan hun woonwensen voldoen én binnen hun budget vallen. Hoe gaat het er achter de schermen aan toe? Wij spraken met Debbie Mels, die als makelaar bij het programma betrokken is, en met eindredacteur Femke Visser.
Waarde, overwaarde en inkomenspositie
Debbie legt uit dat het niet alleen om de waarde van de huidige woning gaat, maar ook om de financieringsmogelijkheden. Wat is de huidige overwaarde bijvoorbeeld? Daarnaast speelt ook de inkomenspositie van het stel in kwestie een rol. Het spreekt voor zich dat tweeverdieners met een goed salaris meer keuze hebben dan een eenverdiener en een parttimer met hetzelfde (uur)loon.
“We hebben mensen helpen verhuizen die op zestig vierkante meter woonden in de Pijp in Amsterdam en met de waarde van ruim vier ton uiteindelijk een riante hoekwoning in Nigtevecht zijn gaan bewonen.” Daarbij geldt ook: het gaat niet alleen om de waarde van de huidige woning, maar ook om de maandlasten op dit moment. Wie tien jaar geleden een hypotheek afsloot tegen vijf procent rente, kan op basis van de huidige rentestand veel meer woning kopen tegen dezelfde maandlast.
Waar gaan mensen heen?
Femke: “De Randstad verlaten is echt een trend. Door corona zijn mensen gewend geraakt aan thuiswerken. Maar een aparte werkkamer is toch wel fijn als je ook kinderen hebt. Bovendien blijkt een tuin ineens ook belangrijker dan voorheen. Groter wonen met een tuin is voor veel mensen moeilijk haalbaar in de Randstad, dat staat hun budget niet toe.
Debbie: “Uit cijfers van de NVM blijkt dat in 2019 en de eerste helft van 2020 63% van de woningverkopers in Amsterdam niet opnieuw een huis koopt in Amsterdam. Zij vertrekken. Het percentage is hetzelfde voor Rotterdam; 61% voor Utrecht en 52% voor Eindhoven. We merken dat vertrekkers uit de Randstad vooral woningen zoeken in de band Betuwe-Achterhoek-Drenthe.
Welke hulp bieden jullie?
Debbie: “Het perfecte huis bestaat niet in de bestaande bouw, maar je kunt wel heel dichtbij komen. Wij laten de deelnemers daarom een woonprofiel invullen. Dat helpt hun en dat helpt ons. Ze beantwoorden vragen over hun budget, de gewenste omgeving en ligging van de woning, wel of geen tuin, de uitrusting van de badkamer en zo verder.”
“Wees daarnaast - en dat is echt belangrijk - goed voorbereid. In deze huizenmarkt waar huizen soms maar heel kort te koop staan, is het goed om het financiële plaatje helder te hebben en je kredietwaardigheid direct te kunnen aantonen bij een verkoper. Als je wat dit betreft niet alles piekfijn in orde hebt, leg je het af tegen een bieder die een vergelijkbaar budget heeft, maar wel direct kan handelen.
Femke: “Dat het storm loopt op huizen is ons heel duidelijk geworden. De huizen die wij op het oog hadden voor onze kandidaten waren in veel gevallen al verkocht voordat wij er überhaupt konden filmen!”