‘Kentering woningmarkt niet aan de orde’

Volgens de recent gepubliceerde Woningmarktmonitor is er mogelijk een kentering op komst. Een stijging in het aantal aangeboden huizen zou duiden op stress bij verkopers. Kees Nederlof, hypotheekadviseur en makelaar bij Nederlof Makelaardij, maakt zich echter geen zorgen.

“Ik zit al zo’n veertig jaar in het makelaarsvak, maar een periode als deze heb ik nog nooit meegemaakt”, vertelt Kees. “In het verleden was het bieden van de vraagprijs een uiterst middel om een woning te bemachtigen. Nu is overbieden de norm – ook in middelgrote steden. Door het woningtekort en de lage rente is het hartstikke aantrekkelijk om een huis te kopen. Hoge prijzen vormen nauwelijks een belemmering. Doorslaggevend is hoeveel kopers kunnen lenen. Doorstromers profiteren daarbij nog eens van de hoge overwaarde op hun oude woning.”

 

“De kentering waarover in de Woningmarktmonitor wordt gesproken, zie ik helemaal niet gebeuren. Voornamelijk omdat de krapte op de woningmarkt nog wel even zal voortduren. Krapte kan ik niet rijmen met dalende huizenprijzen. Misschien dat de prijzen wat meer zijwaarts zullen gaan in plaats van omhoog, maar in een daling op de middellange termijn geloof ik niet.”

Media

Kees denkt dat verkopers nogal beïnvloed worden door de media. “We lezen onheilspellende berichten over mogelijk dalende prijzen, waardoor mensen die bijvoorbeeld een nieuwbouwhuis hebben gekocht, nerveus worden. In plaats van dat zij hun huis eind dit jaar te koop zetten, doen ze dat nu al. Onnodig, want de meeste huizen verkopen nog steeds binnen enkele weken.”

 

“Natuurlijk zijn er problemen in de economie door corona. Maar in mijn praktijk zie ik geen enkel verschil met vorig jaar, behalve dan dat er soms wat meer vragen worden gesteld door geldverstrekkers. Dat heeft bij mij echter niet geleid tot meer afgewezen hypotheekaanvragen.”

 

“Ik ben een optimist. Mensen vinden de huizenprijzen hoog. Maar in de jaren tachtig kocht je een appartement voor omgerekend € 35.000 tegen 13 procent rente. Nu koop je een appartement voor € 150.000 tegen 1,8 procent rente. Reken dat verschil maar eens uit. Die maandlasten blijven doorslaggevend. Zolang mensen die kunnen blijven betalen, blijven ze ook kopen.”