Veel 55-plussers denken weleens na over hun toekomstige woonsituatie, maar concrete stappen zetten? Dat blijft vaak uit. Toch is het slim om op tijd na te denken over ‘straks wonen’. Want hoe eerder je ermee begint, hoe meer opties er zijn. En daar ligt een mooie kans voor jou als adviseur. Hoe help je je klant bij het maken van de juiste keuzes? En welke financieringsmogelijkheden zijn er? Wij zetten het voor je op een rij.



Het convenant: Ouderen en toekomstbestendig wonen

Samen met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en andere hypotheekverstrekkers heeft Florius het convenant ‘Ouderen en toekomstbestendig wonen’ ondertekend. Hierin staan afspraken om 55-plussers proactief te informeren over hun woonopties en om hypotheekadviseurs zoals jij te ondersteunen bij het in kaart brengen van financiële mogelijkheden. Dit doen we via onze eigen kanalen zoals de website en onze nieuwsbrieven. Ook heeft BZK een publiekscampagne gelanceerd, Praat vandaag over morgen, die aandacht besteedt aan woonvormen en financiële mogelijkheden. Daarnaast helpen ondertekenaars 55-plussers om de weg te vinden naar hypotheekadviseurs zoals jij.



Veel 55-plussers zien beren op de weg

Uit onderzoek onder 911 klanten tussen de 55 en 75 jaar blijkt dat 80% weleens nadenkt over zijn of haar toekomstige woonsituatie, maar dat slechts een vijfde van hen al concrete stappen zet. De grootste drempels? Veel mensen vinden zichzelf nog te jong om ermee bezig te zijn, willen in hun vertrouwde omgeving blijven wonen of hun vrijheid en privacy niet opgeven.

Maar toekomstbestendig wonen hoeft niet altijd een grote stap te zijn. Soms kunnen kleine aanpassingen in de huidige woning al genoeg zijn. Of denk aan nieuwe woonvormen zoals kangoeroewoningen of woongemeenschappen, waarbij zelfstandigheid en sociale verbondenheid hand in hand gaan.


Wanneer is het juiste moment?

Het gesprek aangaan over ‘straks wonen’ kan gevoelig liggen. Wanneer is het juiste moment? Uit ons onderzoek blijkt dat het onderwerp ‘straks wonen’ gemiddeld op een leeftijd van 69 jaar relevant wordt. De ondervraagden die regelmatig of soms nadenken over hun toekomstige woonsituatie werden hiertoe getriggerd doordat ze een bepaalde leeftijd bereikten (45%), met pensioen gingen (33%) of de kinderen het huis uit gingen (28%). Ook meer financiële ruimte (20%) en/of gezondheidsredenen (19%) vormden voor 1 op de 5 een reden tot nadenken over de woontoekomst.

Voor 16% was het bereiken van de leeftijd van 60-64 jaar de trigger om over de woontoekomst na te gaan denken, voor 26% de leeftijd van 65-69 jaar en voor 29% de leeftijd van 70-74 jaar. Deze klanten staan er dus mogelijk voor open om met hun woonplan voor de toekomst aan de slag te gaan.


Hoe help je je klant verder?

Veel 55-plussers weten niet wat er allemaal mogelijk is. Als adviseur kan je hen helpen het volledige plaatje te overzien. Denk aan deze opties:

  • Langer thuis wonen: kleine aanpassingen zoals bredere deurposten of een slaapkamer op de begane grond.
  • Nieuwe woonvormen: van mantelzorgwoningen tot CPO-projecten (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap). Lees er meer over in de Kredietgids (zoekwoord CPO, inloggen nodig).
  • Financiering: Florius biedt financieringsmogelijkheden voor veel woonvormen, zoals kangoeroewoningen, hofjes en samen zelfstandig wonen. Bekijk de mogelijkheden op florius.nl/strakswonen.

 

Maak het gesprek laagdrempelig

Veel 55-plussers stellen het maken van woonplannen uit omdat ze zichzelf nog te jong vinden, terwijl het juist voordelen heeft om hier op tijd mee aan de slag te gaan. Rond de pensioenleeftijd is er vaak nog volop tijd en energie om de ideale woning voor later te vinden en in te richten naar eigen wensen. Door het gesprek aan te gaan, kun je klanten niet alleen helpen de mogelijkheden te verkennen, maar ze ook laten zien hoe leuk toekomstbestendig wonen kan zijn. Laat je klant bijvoorbeeld virtueel binnenkijken bij inspirerende woonvormen.

Wil je meer weten over hoe je 55-plussers helpt met hun woontoekomst? Neem een kijkje op strakswonen.