Wij introduceerden onlangs de vernieuwde Florius Verduurzaam Hypotheek. Als extraatje voor jou organiseerden we 5 kennissessies voor adviseurs over het verduurzamen van woningen. Zodat je je klanten zo goed en compleet mogelijk kunt adviseren. Iedereen die er bij was zal beamen: het waren zeer waardevolle en informatieve sessies. Adviseurs stelden veel vragen en er was volop discussie. Speciaal voor jou delen we de 5 meest gestelde vragen van adviseurs tijdens de sessies. En natuurlijk geven wij, samen met onze partner Energiebespaarders, ook de antwoorden.
We hebben deze vraag ook voorgelegd aan onze partner Energiebespaarders, een online platform voor particuliere woningeigenaren die hun woning willen verduurzamen. Zij gaven aan: ‘Je kan eeuwig wachten op nieuwe technieken, maar elke dag dat je wacht ben je geld en CO2 aan het verbranden.’
Adviseursvraag 1:
Wat is verstandig: nu verduurzamen of afwachten tot er nieuwe technieken en mogelijkheden zijn?
Er zijn nu meerdere subsidiemogelijkheden om een woning of bedrijfspand te verduurzamen. Er is geen zekerheid dat die subsidies over een tijd nog steeds beschikbaar zijn. Ook is het zo dat elke verduurzaming meteen zorgt voor een lagere energierekening. In dat opzicht is het ‘t verstandigst om zo snel mogelijk te starten met verduurzamen.We hebben deze vraag ook voorgelegd aan onze partner Energiebespaarders, een online platform voor particuliere woningeigenaren die hun woning willen verduurzamen. Zij gaven aan: ‘Je kan eeuwig wachten op nieuwe technieken, maar elke dag dat je wacht ben je geld en CO2 aan het verbranden.’
Adviseursvraag 2:
Is er een speciale btw-teruggave voor particulieren?
Nee, er is sinds 1 januari 2023 geen specifieke btw-teruggave meer voor particulieren. Vanaf die datum is het btw-tarief voor levering en installatie van zonnepanelen op of bij een woning overigens wel op 0% gezet.
Adviseursvraag 3:
Welke verduurzaammogelijkheden zijn er voor klanten met een appartement binnen een Vereniging van Eigenaren (VvE)?
Een appartement verduurzamen werkt nét iets anders dan bij een woonhuis:
- De verduurzaammaatregelen bínnen het appartement regelt de klant zelf. Denk aan: het isoleren van het plafond, de vloer, het plaatsen van voorzetwanden, een Hybride warmtepomp, of het vervangen van radiatoren.
- Voor de buitenkant (en bij gezamenlijke ruimtes) heeft jouw klant de VvE nodig om te verduurzamen. Denk aan: HR++ beglazing, het isoleren van het dak, de gevel, of de begane grondvloer, het plaatsen van zonnepanelen of een gemeenschappelijke warmtepomp.
- Wij financieren alleen de verduurzaming van het appartement zelf. Kortom: alles dat je klant zelf kan regelen, zónder tussenkomst van de VvE.
- Wil de VvE het appartementencomplex verduurzamen? Dan kunnen zij de mogelijkheid onderzoeken van de VvE Energiebespaarlening van het Warmtefonds. Je leest hier meer over op de site van het Warmtefonds.
Lees hier meer over verduurzamen van een appartement.
Adviseursvraag 4:
Mijn klant wil zijn dak isoleren, maar eigenlijk is het dak ook (deels) aan vervanging toe. Kan dan de gehele investering met de Florius Verduurzaam Hypotheek gefinancierd worden of moeten de isolatiemaatregelen apart gefinancierd worden?
Nee, je klant kan alleen de maatregelen uit de Tijdelijke Regeling Hypothecair Krediet financieren met de Florius Verduurzaam Hypotheek. De andere onderdelen moeten met een reguliere verhoging van de hypotheek of uit eigen middelen betaald worden.Adviseursvraag 5:
Worden subsidieaanvragen ook begeleid door de Energiebespaarders?
Energiebespaarders kan de subsidieaanvraag helaas niet voor jou of voor je klant doen. De SDE subsidie is wel makkelijk te regelen, bijvoorbeeld via ‘Simpel Subsidie’, een partner van Energiebespaarders. De voordelen van een subsidieaanvraag via ‘Simpel Subsidie’:
- Geen eigen uitzoek- en regelwerk;
- Zij zorgen ervoor dat de subsidieaanvraag correct wordt ingediend;
- Je krijgt een korting op de aanvraag. Via de Energiebespaarders betaal je € 49 (i.p.v. € 85).
Op de site van Energiebespaarders kun je meer lezen over (het aanvragen van) subsidies.
Lukt het je niet om bij één van de sessies aanwezig te zijn? Neem dan vooral contact op met jouw relatiemanager en laat je helemaal bijpraten over alle verduurzaammogelijkheden.