Verduurzaming van deze woning klinkt als een enorme klus. Waar begin je?
Piet Hein: “We begonnen met een groot, leeg voor- en achterhuis met in totaal 4 verdiepingen. Slecht onderhouden, nauwelijks geïsoleerd en veel raamwerk. Bouw dat maar om tot een duurzaam en comfortabel geheel. Naast het bepalen van de hoeveelheid werk en de mogelijkheden voor het verduurzamen, is het bepalen van de financieringsmogelijkheden belangrijk. De financiering voor de aankoop en verbouwing verliep via Florius. Voor verduurzaming is dat een ander verhaal. Daarbij is veel mogelijk, maar moet je als huiseigenaar zelf aan de slag. Voor welke leningen en subsidies kom je bij verduurzaming in aanmerking?
“Ik ben expert op het gebied van verduurzamingsregelgeving en hypotheekfinanciering, maar kende het proces dat hoort bij het verbouwen en verduurzamen van een woning nog niet. Ik was dus benieuwd. Ik heb de opleiding tot energieprestatie-adviseur gevolgd en weet veel over de technische kant van verduurzaming. Dat bleek handig in het contact met de aannemer. Naast de hypotheeklening van Florius kwam ik in aanmerking voor drie verschillende financieringen. Een energiebespaarlening bij het Nationaal Warmtefonds, via de gemeente een lening van het Stimuleringsfonds voor Volkshuisvesting (SVn) en bij de Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing (ISDE) voor een aantal specifieke verduurzamingsmaatregelen. Vanuit de gemeente Haarlem kregen we een kleine subsidie voor het sedumdak. Daarnaast heb ik zelf een huisbatterij aangeschaft onder de Kleine Ondernemers Regeling en zo de btw teruggevraagd.”Hoe verduurzaam je van energielabel E naar A+++?
“Het begint bij isolatie. Voor de hele renovatie heb ik de normen voor nieuwbouw en de ISDE-norm als uitgangspunt genomen. Alle installaties en isolatiematerialen voldoen aan deze vereisten en komen daarom in aanmerking voor de ISDE-subsidie. Buitenisolatie was in verband met erfgrenzen in ons geval niet mogelijk, waardoor we de buitenwanden aan de binnenkant hebben geïsoleerd. Waar nodig zijn isolerende deuren geplaatst. Al het glaswerk is vervangen door vacuümglas, de cv-ketel maakte plaats voor een warmtepomp met warmwaterboiler en het hele huis is voorzien van vloerverwarming. Het maximaal mogelijke aantal (PVT-)zonnepanelen op ons dak laat de warmtepomp draaien en samen met de 20kwh thuisbatterij, de warmte-terug-win-ventilatie en al ons energiezuinige apparatuur houdt dat onze energierekening gemiddeld onder de € 50 per maand.”Welke tips kan je andere huiseigenaren meegeven?
“Ga niet te gehaast van start en vraag om verduurzamingsadvies. Werk samen met een aannemer die op de hoogte is van ISDE- vereisten en ervaring heeft met verduurzaming. Communicatie tussen bijvoorbeeld de elektricien en installateur in het geval van zonnepanelen en een thuisbatterij is erg belangrijk. De aannemer zit daar vaak tussen.”Waar kunnen adviseurs bij verduurzaming van een woning op letten?
"Verdiep je als adviseur in verduurzaming en verwijs naast de financieringsmogelijkheden binnen de hypotheek naar het gemeenteloket en het online ISDE subsidie-loket van de RVO. Zo geef je andere financieringsopties mee die verduurzaming aantrekkelijk maken. Voor een klant is het belangrijk om deze aanvragen te overleggen met de adviseur. Tot slot: adviseer indien passend je klant om 20% extra budget op te nemen in de financieringsaanvraag om het terugvragen van de ISDE-subsidie mogelijk te maken (die moet je namelijk zelf voorfinancieren). Het proces van verduurzamen gaat niet over 1 nacht ijs weet ik nu.
Mijn situatie is nog een vrij uitzonderlijke. Wij konden ver komen in het verduurzamingsproces. Maar vergeet niet dat je met kleine stapjes (florius.nl/duurzaam-wonen) ook al bespaart en bij kan dragen aan een beter milieu.”