Verduurzamen. Iedereen moet het, niet iedereen wil het. En er wordt veel gezegd over verduurzamen. Zaken die niet kloppen, maar waarvan iedereen denkt dat ze waar zijn. En zaken die handig zijn om te weten, maar voor velen onbekend zijn. Lars Boelen is medeoprichter van de Huisfluisteraar, een online kennisbedrijf dat zich helemaal richt op de vraagstukken waar woningeigenaren tegenaanlopen als ze hun woning in stappen willen verduurzamen. Hij zet 6 opvallende feiten en fabels op een rij.
 
1. Fabel: Verduurzamen en meer wooncomfort gaan niet samen
“Het idee dat verduurzamen en comfortabel wonen niet hand in hand gaan, is een misvatting. Want door slim te verduurzamen neemt het wooncomfort meteen toe. Denk aan een constantere temperatuur en een betere luchtkwaliteit. Door oud dubbelglas te vervangen door hoogisolerende HR++ gaat de energievraag omlaag. Maar de bewoners zitten ook lekkerder op de bank, zonder tocht en koudeval in de woonkamer. Het is slim om die directe comfortvoordelen te benoemen, zodat duurzame keuzes makkelijker worden gemaakt.” 
2. Fabel: Pas als een huis energieneutraal is, is een woning duurzaam
“Het is een mythe dat een woning pas duurzaam is als deze energieneutraal is. In werkelijkheid draait duurzaamheid om energie-efficiëntie. Zelfs als een huis niet helemaal energieneutraal is, kan het nog steeds aanzienlijk bijdragen aan duurzaamheid. Bijvoorbeeld door goede isolatie, kierdichting en ventilatie. Elk huis is anders, dus leg de focus standaard op zo min mogelijk energie verbruiken. Je stelt potentiële kopers gerust door uit te leggen dat energieneutraal niet altijd het streven hoeft te zijn.”
 

3. Feit: Een ventilatieplan is belangrijk
“Helaas wordt het maken van een ventilatieplan regelmatig vergeten. Het is een ondergeschoven kindje. En dat terwijl een goed ontworpen ventilatiesysteem essentieel is voor de verduurzaming van een woning. Het verbetert de luchtkwaliteit, verlengt de levensduur van de woning en vermindert onderhoudskosten. Door hier al in een vroeg stadium over te adviseren, help je (toekomstige) huiseigenaren in een later stadium veel tijd en geld te besparen.” 


4. Fabel: Een warmtepomp is essentieel voor duurzame verwarming
“Een warmtepomp kan zeker waarde toevoegen, maar het is niet altijd essentieel voor duurzame verwarming. Veel belangrijker is een goede basis met isolatie, kierdichting en ventilatie. Dat klinkt minder spannend, maar het is cruciaal om hierover te adviseren voordat je begint over geavanceerdere systemen. Zonder een goede basis kan een warmtepomp zelfs inefficiënt werken en enorme hoeveelheden energie verspillen.”


5. Feit: Verduurzamen kan al met minimale aanpassingen
“Er wordt vaak gedacht dat het verduurzamen van een huis een grote en dure klus is. Maar het hoeft niet altijd gepaard te gaan met grote veranderingen. Leg in een adviesgesprek uit dat verduurzamen niet altijd grote en kostbare verbouwingen betekent. Het zijn juist de kleine aanpassingen die een verschil kunnen maken in energie-efficiëntie en comfort. Moedig de koper aan om te beginnen met eenvoudige stappen, zoals het dichten van kieren en het installeren van een CO2-meter voor de bevordering van een goede ventilatie. Deze kleine investeringen kunnen op lange termijn grote besparingen opleveren en het wooncomfort aanzienlijk verbeteren, zonder dat daar veel inspanning voor nodig is. Laat kopers ook een plan maken voor het verduurzamen van de woning. Juist door vóór te denken i.p.v. na te denken kan je regulier onderhoud zo uitvoeren dat het bijdraagt aan een energie efficiënte woning. Denk hierbij aan roosters boven ramen die niet meer nodig zijn, een douche warmte terugwin systeem nemen als je de badkamer verbouwt en de meterkast in 1x goed laten maken in plaats van in 5 stapjes. 


6. Feit: Verduurzamen draagt bij aan een gezonder binnenklimaat
“Het verduurzamen van een woning heeft niet alleen voordelen voor het milieu, maar ook voor de gezondheid van de bewoners. Want betere ventilatie en isolatie verbetert het binnenklimaat. Door dit te benadrukken help je de koper om slimme keuzes te maken die bijdragen aan een duurzamere wereld én een gezonder leven.”

Lars Boelen, medeoprichter Huisfluisteraar

  1. Benadruk de directe comfortvoordelen om duurzame keuzes makkelijker te maken.
  2. Focus op energie-efficiëntie en stel kopers gerust dat energieneutraal niet altijd het streven hoeft te zijn.
  3. Wijs in een vroeg stadium op het belang van een ventilatieplan.
  4. Vertel het belang van een goede basis met isolatie, kierdichting en ventilatie voordat je geavanceerdere systemen bespreekt.
  5. Leg uit dat verduurzaming niet altijd grote en kostbare verbouwingen betekent. Moedig aan om te beginnen met eenvoudige stappen.
  6. Bespreek de voordelen van betere ventilatie en isolatie voor een gezonder binnenklimaat.