Adviseurs kritisch over afschaffing overdrachtsbelasting
Arjan Post
Post Financieel & Hypotheek Advies (Emmeloord)
“Ik vraag mij af of de positie van de starter op de woningmarkt met deze regeling verbetert. Het wordt gepresenteerd als een regeling voor starters, waarbij je zou veronderstellen dat het voor iedereen geldt die voor het eerst een eigen woning koopt. Later blijkt de wijziging ook voor doorstromers te zijn. Een starter heeft door de regeling minder eigen geld nodig. Maar hét grote probleem in de startersmarkt is de alsmaar oplopende huizenprijzen.
Ik vrees dat het vervallen van de overdrachtsbelasting een prijsopdrijvend effect gaat hebben. Starters zullen met het geld dat ze anders aan overdrachtsbelasting kwijt waren hun bod verhogen. Door de plannen zijn veel passeringen uitgesteld naar een datum na 1 januari. Het is tot op de dag van vandaag nog niet zeker dat de regeling, in de huidige vorm wordt ingevoerd. Het is een wetsvoorstel en nog niet definitief. Sommige verkopers claimen daarbij al een aandeel van het voordeel van de overdrachtsbelasting van de kopers als compensatie van de uitstel levering. Op dit moment is de regeling onduidelijk en het beoogde effect twijfelachtig.”
Frank de Haas
De Haas Advies (Best)
“De afschaffing van de overdrachtsbelasting voor mensen tot 35 jaar komt in de drukke tijd. Bij het uitlekken van de plannen kwamen er veel vragen binnen: kan ik de aankoop uitstellen, en wanneer geldt het wel en wanneer niet? Helaas was de berichtgeving hierover niet duidelijk. Dat zorgde voor problemen.
Offertes die in 2021 niet meer geldig zouden zijn, bijvoorbeeld. Soms laten kopers hun huis later leveren, maar dit levert extra kosten op in verband met de overbrugging. Ook bankgaranties moesten verlengd worden. De wetswijziging is heel leuk voor degenen die het mee kunnen pakken. Maar kopers en adviseurs lopen ook regelmatig aan tegen alle haken en ogen. Al bij al is het voor sommige mensen toch een mooi extraatje voor de aankoop van een woning.”
Cornelis Tirion
Tirion Hypotheken (Groningen)
“Mijn eerste reactie was: dit is een druppel op een gloeiende plaat. De overdrachtsbelasting is op dit moment nog maar 2 procent en vormt voor mijn klanten absoluut geen belemmering voor het aanschaffen van een woning. Groningers zijn erg spaarzaam. Vaak hebben de starters zelf voldoende eigen middelen of wordt er door ouders geschonken.
In mijn klantenkring zijn er op dit moment enkele starters die de eigendomsoverdracht in overleg met de verkopers naar begin volgend jaar hebben getild, maar er ontstaat nauwelijks paniek onder starters in deze regio. Ik vind het een gemiste kans dat de overheid niet écht wat doet aan de oververhitte huizenmarkt. Zo zou de regering de mogelijkheden voor het verkrijgen van een starterslening kunnen versoepelen, of het afbouwen van de renteaftrek voor starters kunnen beperken. Alleen met het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor starters en doorstromers gaan we de oorlog niet winnen.”
Ben Vermeulen
Verbossen Assurantiën en Risicobeheer
“Er werd al langer gesproken over een regeling om starters te helpen. Maar blijkbaar was het moeilijk om een controleerbare definitie van 'starter' te vinden. Nu hebben ze besloten dat leeftijd het belangrijkste criterium is. Zelfs als de persoon in kwestie z'n tweede huis gaat kopen. Aan de andere kant vallen veertigers die hun eigen huurwoning willen kopen buiten de boot. Terwijl dit ook starters zijn, en het voordeel soms beter kunnen gebruiken dan veel jongeren.
Ik zie de afschaffing als een leuk extraatje voor jongeren, maar niet meer dan dat. De wijziging zorgt er niet voor dat er meer woningen op de markt komen. Terwijl dát juist het probleem is. Jongere mensen houden nu iets meer geld over voor meubels, een verbouwing, of een iets hoger bod. Dat is een leuke meevaller, maar ik merk in onze praktijk nog geen extra toeloop van jongeren.”