Product in 1 oogopslag

  • Tijdens de looptijd rente betalen over de lening.
  • Vermogen opbouwen op een spaar- en/of beleggingsrekening om de lening (deels) mee af te lossen.
  • Aan het einde van de looptijd moet de lening afgelost worden, ook als er niet voldoende vermogen is opgebouwd op de spaar- en/of beleggingsrekening.

Wanneer bood een Hybride Bankspaar Hypotheek uitkomst?

De Hybride Bankspaar Hypotheek bood uitkomst als je klant een woning wilde financieren en de lening wilde aflossen door vermogen op te bouwen in een spaar- en/of beleggersrekening. Zo kon je klant mogelijk profiteren van beleggingsresultaten en had hij vaak lagere maandlasten dan bij een annuïtaire of linaire hypotheek. Je klant loopt wel het risico dat het gewenste geldbedrag in het opbouwproduct niet wordt gehaald. Waardoor de hypotheek aan het einde van de looptijd niet altijd (volledig) kan worden afgelost met de opbrengst van de spaar- en/of beleggersrekening. De klant moet dan het deel van de hypotheek dat nog niet terugbetaald is, op een andere manier terugbetalen of opnieuw financieren.

Aandachtspunten

Met de Hybride Bankspaar Hypotheek loopt je klant het risico dat hij niet voldoende vermogen opbouwt tijdens de looptijd. Met het opgebouwde vermogen kan je klant dan niet de hele hypotheek aflossen. Je klant houdt dan een restschuld over. Deze moet hij altijd terugbetalen. Je klant kan dit risico tijdens de looptijd al verkleinen. Bijvoorbeeld door al tijdens de looptijd extra aflossingen te doen.

Past de Hybride Bankspaar Hypotheek nog bij je klant?

Wij vinden het belangrijk dat de Hybride Bankspaar Hypotheek goed aansluit bij wat een klant nodig heeft en bij hem past. Neem daarom de tijd om tijdens het adviesgesprek samen met de klant in kaart te brengen of het product nog aansluit bij zijn belangen en specifieke wensen. We zetten de belangrijkste punten voor je op een rij.

Wanneer het wel bij je klant past

  • Klant heeft voldoende ander eigen vermogen (bv. spaargeld) om de hypotheek aan het einde van de looptijd af te lossen als het geldbedrag dat hij als doelkapitaal had niet wordt gehaald. Of;
  • Klant heeft voldoende toekomtig inkomen om, wanneer de opgebouwde waarde in de spaar-/beleggersrekening onvoldoende is om aan het einde van de looptijd de hypotheek af te lossen, het resterende deel van de hypotheek opnieuw e financieren.
  • Klant heeft voldoende inkomen om vanaf het moment waarop de hypotheekrente niet meer aftrekbaar is, de lasten van de hypotheek alsnog ​te kunnen betalen.
  • Klant wil de woning verkopen als dit nodig blijkt. Dit kan het geval zijn als de opgebouwde waarde van de Hybride Bankspaar Hypotheek onvoldoende is om aan het einde van de looptijd de hypotheek af te lossen. Hierdoor is opnieuw financieren van de hypotheek niet mogelijk.

Wanneer het niet bij je klant past

  • Klant kan tegenvallende beleggingsresultaten niet opvangen en houdt daardoor een mogelijke schuld over aan het einde van de looptijd van zijn hypotheek:
    • Heeft niet voldoende ander eigen vermogen (bv. spaargeld) om de hypotheek aan het einde van de looptijd af te lossen.
    • Heeft in de toekomst onvoldoende inkomen om de lasten van de overgebleven hypotheek te betalen (waarbij rekening gehouden moet worden met het eventueel wegvallen van hypotheekrenteaftrek.
    • Wil zijn woning niet verkopen om de hypotheek terug te betalen als de opgebouwde spaar-/beleggingsrekening op de einddatum niet genoeg is om de hele hypotheek op de einddum terug te betalen.
  • Klant voelt zich niet (meer) comfortabel bij de onzekerheid van beleggen.
  • Klant wil zekerheid dat zijn gewenste doelkapitaal wordt gehaald om daarmee (een deel van) de hypotheek af te lossen.
  • Klant heeft andere kapitaalverzekeringen die invloed hebben op de fiscale vrijstelling waardoor deze Hybride Bankspaar Hypotheek minder aantrekkelijk is.​