Het vergroten van biodiversiteit op kantoor klinkt wellicht als een ingewikkeld en tijdrovend project, maar niets is minder waar. Met deze kleine, simpele aanpassingen kom je al een heel eind. Bovendien kan het zomaar een boost geven aan je werkomgeving.
Een doorsnee kantoor blinkt meestal niet uit in groen. Het ‘groener’ maken door het plaatsen van diverse planten zorgt voor sfeer, heeft een positieve invloed op de luchtkwaliteit en vermindert stress onder medewerkers. Waar je moet beginnen? Tijd voor wat tips, voor binnen én buiten.
Groen van binnen
- Het groener maken van je kantooromgeving is al simpel te bereiken door een moswand tegen een muur te plaatsen. Er zijn verschillende varianten van mos in de markt zoals rendiermos, IJslandmos, platmos, bolmos en lappenmos. Mos heeft geen daglicht nodig en is onderhoudsvrij. Bovendien zorgt het voor betere akoestiek.
- Ook met een wormenhotel draag je een steentje bij aan biodiversiteit. De compost die de wormen in zo’n hotel maken, is ‘circulair’ te gebruiken voor de planten op kantoor of de tuin.
- Het compost uit een wormenhotel is dus goed te gebruiken voor planten op kantoor. Planten halen overigens niet alleen je kantoor op. Planten produceren tevens zuurstof, verhogen de luchtvochtigheid en zuiveren de lucht. Luchtzuiverende planten zijn bijvoorbeeld Areca’s, denk aan de lepelplant, krulvarens, de rubberplant, klimop en de dadelpalm.
Groen van buiten
- Laat bladeren rondom kantoor zoveel mogelijk liggen. De natuur houdt ervan. Wees dus vooral niet te netjes en zorg voor meer groen om je heen.
- Heet dieren van harte welkom. Dat kan al met een insectenhotel, bijenhotel en het oeroude vogelhuisje. Je doet hiermee de natuur een groot plezier en je geeft er nuttige insecten onderdak mee. Dat zorgt ervoor dat ze zich op een natuurlijke manier kunnen voortplanten. En ze bestrijden ongedierte voor je.
- Maak een geveltuin. Er zijn veel gemeentes die dat stimuleren via fondsen en vergunningsvrije aanleg. Haal tegels voor het gebouw weg en stop er planten in. Dit helpt om dieren aan te trekken en stiekem staat het ook een stuk aantrekkelijker. Wil je vooral ‘laag’ blijven met planten, dan kun je er bijvoorbeeld lavendel of slaapmutsjes instoppen. De laatste is een eenjarige plant die zichzelf makkelijk uitzaait. Wil je de ‘lucht in’ met je planten, dan zijn bijvoorbeeld stokrozen en vlinderstruiken opties om bijen en vlinders aan te trekken.
- Bedek het dak van het kantoorgebouw met sedum. Dat kan ook al op het dakje van de fietsenstalling bijvoorbeeld. Hiermee geef je een stuk oppervlak terug aan de natuur. Het zijn vetplantjes die in hun bladeren vocht opnemen en goed presteren in wisselende omstandigheden. Hierdoor gaat het dak ook langer mee. De planten beschermen het dak namelijk tegen alle weersomstandigheden.
Ook de kantoortuin verdient aandacht!
- Kijk bij het planten van nieuwe plantsoorten in je kantoortuin naar inheemse planten. Denk aan de wilde lijsterbes en de winterlinde. Deze zijn harder en sterker dan exotische planten, vermenigvuldigen zich op natuurlijke wijze en bieden de beste schuil- en voedselplaatsen voor de plaatselijke fauna. Als er voldoende van dit soort plekken zijn, komen vogels, vlinders en bijen vanzelf op de tuin af.
- Heb je weinig tijd om in de tuin bezig te gaan? Er bestaan bloemenmatten. In zo’n mat zijn zaden voor bloemen al ingezaaid die bijen en vlinders aantrekken. Rol de mat uit op een geschikte plek, bedek deze met aarde, geef regelmatig water en voilà: na ongeveer vijf weken staan de bloemen in volle bloei. Je hoeft de mat zelfs niet te verwijderen nadat de bloemen zijn uitgebloeid; het breekt natuurlijk af.
De grotere aanpak
- Haal je inspiratie uit grotere projecten. Denk aan Circl, het circulaire paviljoen van ABN AMRO op de Zuidas, waar op het dak een 100% circulaire openbare tuin is gecreëerd, waar ook ecologie een plek heeft. Hierbij wordt een horecafunctie gecombineerd met het vergroten van biodiversiteit in een omgeving die gedomineerd wordt door grote kantoren.
- Maak de overgang naar biologische catering. Waarom? De maatschappij heeft een productiesysteem ontwikkeld dat ver voorbij natuurlijke processen gaat. Monocultuur zorgt ook voor verarming van biodiversiteit in de keten van planten, insecten, vogels en zo verder. Wanneer altijd dezelfde voedingsmiddelen op dezelfde locatie worden geproduceerd zorgt dat ervoor dat planten moeilijker grondstoffen tot zich nemen.